Pařížský dort s višňovým rozvarem


Čokoládový vláčný korpus a pařížský krém.. dort s pořádnou dávkou čokolády! Promazaný višňovým rozvarem, takže je krásně vláčný a chuťové vyvážený.


Korpus ⌀ 24-26 cm
350 g polohrubé mouky
350 g cukr krupice
500 ml čokoládové kefírové mléko
75 ml oleje
1 zarovnaná lžíce jedlé sody
2 vejce
50 g nastrouhané hořké čokolády
4 lžíce holandského kakaa

Pařížský krém/Pařížská šlehačka
1L smetany ke šlehání 33-40%
320 g kvalitní hořké čokolády

Višňový rozvar
2 hrsti mražených vypeckovaný třešní
2 lžíce cukru

Na ozdobení (můžete použít třeba:)
rozpuštěnou čokoládu
květiny
ovoce
kousky čokolády, makronky, pusinky..

Korpus (připravit nejlépe den předem)
1. Troubu předehřejeme na 180°, dno formy vyložíme pečícím papírem a kraje vymažeme máslem či olejem.
2. Sypké ingredience smícháme a přidáme tekuté a dobře vymícháme. Těsto je tekuté, a tak je to správně. Připravené těsto přendáme do formy a pečeme cca 30-40 min (dokud není špejle suchá).
3. Upečený korpus vyklopíme, necháme vychladnout a odležet nejlépe do druhého dne. Druhý den ho dvakrát rozřízneme (nejlépe pilkovým nožem nebo přímo pilkou se strunou na dorty) a pokud je vypouklý tak lehce seřízneme do rovna.

Kompletace dortu
1. Spodní patro korpusu pomažeme polovinou višňového rozvaru, necháme pár minut odstát (rozvar zatuhne a nebude se nám míchat s krémem) a dáme pořádnou vrstvu krému, kterou lehce rozmažeme cca 2 cm od okraje (až přiklopíme další patro, které lehce přimáčkneme krém se nám nahrne až do okrajů).
2.. Na spodní korpus s rozvarem a krémem přiklopíme prostřední patro a postup opakujeme. Poté položíme poslední část korpusu. Takto připravený, promazaný korpus dáme na půl až hodinu ztuhnout do lednice, aby se nám lépe zdobil.
3. Po ztuhnutí připravený dort obmažeme zbylým krémem ze všech stran. Před zdobením dáme zase zatuhnout.
4. Přišel čas zdobení a tím také čas na naší kreativitu, které se meze nekladou. Záleží na každém, čím by dort rád ozdobil. Pokud chcete horní vrstvu polít čokoládou, tak si ji rozpusťte nad vodní lázní a opatrně vytvořte zdobícím sáčkem, nebo třeba lžičkou "stékance" a opatrně polijte zbytek horního patra dortu. Poté použijte květiny, ovoce, kousky čokolády nebo třeba markonky nebo pusinky..

Pařížský krém/Pařížská šlehačka (příprava den předem)
1. Nalámanou čokoládu začneme rozpouštět nad vodní lázní společně s polovinou smetany. Až je čokoláda ve smetaně rozpuštěná stáhneme z plamene a pečlivě vmícháme zbytek smetany (stěrkou, určitě nešlehejte!). 
2. Takto připravenou šlehačku necháme do druhého dne v lednici.
3. Před zdobením dortu druhý den si šlehačku vyšleháme. Šleháme ji ihned po vytažení z lednice a pouze opatrně na nejnižší stupeň, ať se nám nepřešlehá a nezdrcne. Šlehačka zvětší svůj objem už jen mírně.

Višňový rozvar
1. Mražené višně dáme do kastrůlku, přidáme cukr a necháme pozvolna rozpustit a poté ještě asi 10 min mírně probublávat. 
2. Stáhneme z plamene a rozmixujeme tyčovým mixérem, nemusí být úplně do jemna, ale ať zůstane struktura. Necháme lehce vychladit a ještě vlažné můžeme mazat na korpus.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram