Karamelové větrníky

Přesně takové jak mají pravé, poctivé větrníky chutnat. 



Odpalované těsto
250 g hladké mouky
125 ml oleje
300 ml vody
6 ks vejce
špetka soli

Karamelové šlehačka 
400 ml smetany ke šlehání
100 g krupicového cukru

Vanilkový krém
1 a půl balíčku vanilkového pudingu
500 ml mléka
80 g moučkového cukru
2 lžíce domácího vanilkového cukru
100 ml smetany ke šlehání

Karamelová poleva
100 g krupicového cukru
200 ml smetany ke šlehání


Karamelová šlehačka
1. Karamelovou šlehačku si připravíme den předem. Do kastrůlku dáme pozvolna rozehřát cukr, až bude mít jantarovou barvu, stáhneme z plamene a přilijeme smetanu ke šlehání. Nenechávejte karamel na plameni déle, připalil by se. Až smetana dobublá vrátíme jí zpátky na sporák a přivedeme k varu, aby se všechen karamel, který nám ztvrdnul, rozpustil. Poté přikryjeme folií a dáme do druhého dne chladit do lednice.
2. Druhý den připravenou karamelovou smetanu vytáhneme z lednice a na nízké otáčky šleháme dokud z ní není pevná šlehačka.

Vanilkový krém
Uvaříme klasicky puding - z mléka, cukru a pudingu. Za občasného míchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme vychladit. Až je puding vychlazený, vyšleháme ze smetany ke šlehání pevnou šlehačku, do které ho zašleháme. Přikryjeme folií a dáme vychladit do lednice. Já ho připravuji také den předen.

Karamelová poleva
Do kastrůlku dáme pozvolna rozehřát cukr, až bude mít jantarovou barvu, stáhneme z plamene a přilijeme smetanu ke šlehání. Nenechávejte karamel na plameni déle, připalil by se. Až smetana dobublá vrátíme jí zpátky na sporák a přivedeme k varu, aby se všechen karamel, který nám ztvrdnul, rozpustil. Necháme lehce zchladit a poté namáčíme horní díl větrníků.

Odpalované těsto
22 ks středních větrnků
1. Vodu, olej a špetku soli přivedeme v hrnci k varu. Jakmile voda vře vysypeme do ní hladkou mouku a mícháme. Vytviří se nám těsto, které až se začne odlepovat od hrnce sundáme z plamene a necháme mírně zchladit.
2. Do mírně vychladlého těsta zpracujeme vejce - jedno po druhém, další vejce přidávejte až je to přechozí pořádně zpracované do těsta.
3. Připravené těsto si dáme do cukrářského sáčku s cukrářskou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme větrníky - velikost záleží na Vás. 
4. Dáme péct do trouby na 200° cca 20 - 30 min. Až budou krásně zlaté vytáhněte je. Do té doby troubu neotevírejte!
5. Upečené větrníky necháme vychladit a poté rozřízneme. Horní část namáčíme v karamelové polevě a větrníky plníme prvně vanilkovým krémem na který dáváme karamelovou šlehačku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram