Kynutý jablečný závin | Štrůdl


Hodně jablek, tenké těsto.. tak je to nejlepší! Chutná naprosto úžasně.

2 nohavice štrůdlu
300 g polohrubá mouka
200 g hladká mouka
120 g másla
80 g cukru krupice
250 ml mléka
30 g droždí
1 žloutek
špetka soli

6-8 velkých jablek
rozinky
skořice
cukr
mleté vlašské oříšky
strouhanka

TIP
Nesnědené medové perníčky uchovávám ve vzduchotěsné nádobě a když je potřeba namelu z nich strouhanku. Tu jsem smíchala s klasickou strouhankou a použila do náplně štrůdlu.

1. Uděláme si kvásek (mléko lehce ohřejeme, nadrobíme do něj droždí, zasypeme trochou cukru a necháme na teplém místě. Necháme vzejít kvásek - až se na hladině objeví bublinky.) Máslo si rozpustíme a necháme lehce prochladnout, aby nebylo úplně horké. 
2. Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme udělaný kvásek, máslo a zpracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu na teplém místě kynout a mezitím si nastrouháme nahrubo jablka.
3. Vykynuté těsto lehce propracujeme v rukách a rozdělíme na dvě části. 
4. Těsto vyválíme do tenka (nejtenčeji co to jde, aby se nepotrhalo) poté posypeme uprostřed strouhankou, na to rozinkami, hodně poklademe nastrouhanými jablky, které posypeme cukrem (cca 3-4 lžíce). Poté zase rozinky, skořice a mleté oříšky. 
5. Kraje těsta přeložíme na jablka a zavineme do pevného závinu. To vše zopakujeme i u druhé části těsta.
6. Na plechu štrůdly pomažeme zbylým bílkem a na několika místech propíchneme vidličkou. Pečeme do zlatova na 180°. 


2 komentáře:

Instagram