Vánoční cukroví, Plněné ořechy - Babiččin poklad

Vánoční cukroví plněné ořechy

Jedno z mých nejoblíbenějších cukroví. Ořechy jsem ochutnala od spousty lidí, ale nikdy mi nechutnaly, protože to nebyly ty pravé - ty od prababičky. Naštěstí jsme od sousedů, na vesnici, sehnali starý recept, který ještě měli oni, od mé prababičky cukrářky. Jsou naprosto skvělé!


Těsto
200g másla
150g cukr moučka
100g mletých ořechů
260g hladké mouky
1 žloutek
1-2 lžíce kakaa (pokud je chcete tmavé)

Krém
250g cukr moučka
3 celá vejce
1 vanilkový cukr (nejlépe domácí)
2 kostky másla

Na ozdobení
Čokoláda, mleté ořechy, kokos

Krém Vám vyjde na ozdobení dvou dávek, nebo ořechů a ještě dalšího cukroví - já s nim plnila více druhů, proto jestli chcete jen na jednu dávku ořechů tak udělejte poloviční dávku.

1. Máslo necháme změknout a mouku prosejeme. Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a zpracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu odpočinout v lednici.
2. Formičky na ořechy si můžeme lehce vymazat mašlovačkou s olejem nebo máslem. Z těsta uždibujeme stejně velké kousky, ze kterých uděláme kuličku a vyplníme jim formičku - palcem lehce uplácneme, aby se nám vytvořil prostor na krém. Pečeme na 170° do zezlátnutí a ještě teplé vyklopíme z formiček. Můžeme obalit v moučkovém cukru.
3. Krém připravíme tak, že moučkový cukr, vanilkový a vejce vyšleháme nad vodní lázni do zhoustnutí. (připravíme si větší a menší hrnec - do většího dáme vroucí vodu a menší postavíme na to. Vodu necháme jen opravdu lehounce probublávat. V horním hrnci šleháme krém.) Necháme vychladnout a poté zašleháme změklé máslo. 
4. Plníme ořechy cukrářským sáčkem, necháme ztuhnout a poté ozdobíme dle naší fantazie. (můžeme kousek slepených ořechů namočit v rozpuštěné čokoládě a obalit do mletých oříšků nebo kokosu.)



2 komentáře:

  1. to ozdobení drcenýma oříškama vypadá krásně:)

    OdpovědětVymazat
  2. Těsto odpočívá, zítra dojde řada na pečení. Takže se ukáže. Ale vypadá to dobře ��

    OdpovědětVymazat

Instagram