Bezlepkové makové hřebeny s povidly z listového těsta


Skvělé makové hřebeny, které se hodí nejen na snídani, ale určitě jimi potěšíte i návštěvu.







na 12 ks makových hřebenů
450 g domácího bezlepkového listového těsta z Adveni hnědá (podrobný recept zde str. 8-10)
1 rozkvedlané vajíčko
povidla 

Maková náplň
150 g mletého máku
250 ml mléka
3 lžíce cukru (nebo dle chuti)
1 lžíce rumu
kůra z 1 citronu 
1 lžíce povidel 
mleté bezlepkové piškoty nebo perníčky

200° | cca 15 min

1. Připravíme si makovou náplň a necháme ji vychladnout.
2. Těsto rozválíme na obdélník. Nakrájíme ho na 4 stejně velké díly. 
3. Na každý díl těsta dáme 1 lžíci povidel a rozmažeme. Doprostřed každého dílu dáme makovou náplň a dlouhou stranu těsta po krajích přeložíme na náplň a spojem otočíme dolů. Vznikne nám takový malý závin.
4. Malé záviny, které nám vznikly, rozkrojíme na 3 stejně velké díly a každý díl do půlky nakrojíme nožem do podoby hřebenu. Pokládáme na plech tak abychom nařezané části roztáhli lehce od sebe. 
5. Pomažeme vajíčkem a pečeme do zlatova.


Maková náplň
1. Jemně umletý mák si dáme do kastrůlku spolu s mlékem, cukrem, kůrou z citronu a vaříme cca 20 min. Poté ho necháme vychladnout.
2. Do vychladlého máku vmícháme lžíci rumu, povidel a mleté piškoty. Množství povidel závisí na hustotě uvařeného máku. Nechceme, aby byl moc tekutý, ale ani vysušený. 




* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram