Přirozeně bezlepkový chléb



Pečete raději z jednodruhovek než ze směsí? Tak to vyzkoušejte tenhle skvělý, vláčný chléb!





800 ml vlažné vody
14 g sušeného droždí
400 g pohankové mouky
100 g jáhlové mouky
100 g rýžové mouky hladké
50 g kukuřičné mouky
50 g čirokové mouky
50 g tapiokového škrobu
1 lžíce psyllia
1 lžíce oleje
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce cukru
1 lžička kmínu (lze vynechat)
16 g soli
semínka a oříšky (já použila hrst vlašských ořechů, lžíci lněných a lžíci sezamových semínek)


200° | cca 50 min.

1. Do 200 ml vlažné vody dáme lžíci psyllia, zamícháme a necháme 15 min. nabobtnat.
2.V míse smícháme všechny mouky, tapiokový škrob a vytvoříme uprostřed důlek. Do důlku nalijeme trochu vlažné vody, přidáme sušené droždí, cukr a zamícháme s trochou mouky. Počkáme až se droždí zaktivuje a poté přidáme zbytek vody, olej, ocet, sůl, kmín a nabobtnané psyllium.
3. Vymícháme hladké těsto, které bude řídké. Do těsta přimícháme semínka a oříšky dle své chuti.
4. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynou cca 45 min. dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto přendáme do formy na chléb, kterou doporučuji vyložit pečícím papírem nebo důkladně vymazat. Těsto ve formě nahoře posypeme semínky. Necháme vykynout do výšky formy a mezitím předehřejeme troubu.
6. Až těsto ve formě dokyne do výšky formy, tak ho dáme péct do trouby. Na posledních 10 minut chléb vyklopíme z formy a necháme péct na roštu, aby měl křupavou kůrku.
7. Po upečení necháme vychladit na mřížce a krájíme až je vychladlý.

Doporučení: Čerstvý, vychladlý chléb můžeme nakrájet na plátky a dáme do pevného uzavíratelného sáčku do mrazáku. Vždy si vytáhneme tolik plátků kolik potřebujeme a do 30 min v pokojové teplotě se nám rozmrazí a chutná jako čerstvý. Nebo doporučuji rozehřát v topinkovači!


* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 

5 komentářů:

  1. Dnes jsem chléb podle receptu upekla a je vyborný. Povedl se na první pokus.

    OdpovědětVymazat
  2. Zítra se chystám chléb upéct, jak dlouho má být v troubě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den,
      já pekla 50 min, v receptu to uvádím jako přibližnou délku, protože vždy záleží od trouby. Věřím, že se Vám povede a snad bude chutnat. :) Aneta

      Vymazat
  3. Dobrý den, děkuji za recept na chléb z jednodruhových muk. Chtěla bych se zeptat, zda máte vyzkoušené, že lze poměry muk upravit v případě, že některou zrovna nemám k dispozici a přesto se chleba povede. Konkrétně mi chybí jáhlová. Děkuji a přeji radost z pečení. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den,
      také ne vždy mám všechny mouky, takže různě kombinuji. Pokud Vám chybí jáhlová, tak já bych přidala o 50g více pohankové a o 50g více rýžové či kukuřičné (nebo z každé z těchto dvou 25g). S větším množstvím čirokové, já osobně, nemám zkušenosti, takže tu bych zachovala v uvedeném poměru.

      Věřím, že se chleba povede a bude chutnat! :) Aneta

      Vymazat

Instagram