Bezlepkový chléb s pohankovou moukou


Když jsem ještě mohla jíst lepek, tak jsem vždy milovala žitný chléb, který mi do teď hodně chyběl. Tak jsem zkusila upéct chleba, který mi ho bude připomínat, alespoň konzistencí. A tenhle předčil má očekávání! Upekla jsem ho už několikrát a budu se k němu rozhodně pravidelně vracet.






700 ml vlažné vody
10 g sušeného droždí
350 g pohankové mouky
400 g mouky Adveni modrá
1 lžíce oleje
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce cukru
12 g soli
semínka a oříšky





180° | cca 50-60 min

1. V míse smícháme obě mouky a vytvoříme uprostřed důlek. Do důlku nalijeme trochu vlažné vody, přidáme sušené droždí, cukr a zamícháme s trochou mouky. Počkáme až se droždí zaktivuje a poté přidáme zbytek vody, olej, ocet a sůl.
2. Vymícháme hladké těsto, které bude řídké. Do těsta přimícháme semínka a oříšky dle své chuti.
3. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynou cca 45 min. dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto přendáme do formy na chléb, kterou doporučuji vyložit pečícím papírem nebo důkladně vymazat. Těsto ve formě nahoře potřeme vodou a posypeme semínky. Necháme vykynout a mezitím předehřejeme troubu. 
5. Až těsto ve formě dokyne do výšky formy, tak ho dáme péct do trouby. Na posledních 10 minut chléb vyklopíme z formy a necháme péct na roštu, aby měl křupavou kůrku.
6. Po upečení necháme vychladit na mřížce a krájíme až je vychladlý.

Doporučení: Čerstvý, vychladlý chléb můžeme nakrájet na plátky a dáme do pevného uzavíratelného sáčku do mrazáku. Vždy si vytáhneme tolik plátků kolik potřebujeme a do 30 min v pokojové teplotě se nám rozmrazí a chutná jako čerstvý. Nebo doporučuji rozehřát v topinkovači!


* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram