forma 28x24 cm nebo Ø 24-26 cm
na 1 korpus (budeme péct dva)
300 g mouky fialová Adveni
150 g cukru
4 ks vejce
2 lžičky bzl prášku do pečiva
100 ml vody
120 ml oleje
Punčový sirup
500 ml vody
150 ml rumu
350 g cukru
růžové/červené potravinářské barvivo (já použila gelové)
Citronová cukrová poleva
moučkový cukr
šťáva z citronu
+ marmeláda/džem (doporučuji použít kyselejší)
+ rum v rozprašovači
PS: Druh cukru neuvádím, protože jsem vyzkoušela v tomhle receptu jak krystal tak i moučkový do korpusu i sirupu. Jde to z obojího, tak záleží, co máte doma.
180° | cca 30 min (test špejlí)
1. Formu (nebo menší, vyšší plech podobných rozměrů) vyložíme pečícím papírem.
2. Vejce a cukr vyšleháme do pěny a přidáme zbylé ingredience, které zašleháme. Připravené těsto rovnoměrně rozprostřeme do formy a dáme péct na cca 25 min. (použijte test špejlí)
Po upečení necháme korpus vychladnout a upečeme druhý - postup je úplně stejný.
3. Oba dva upečené, vychladlé korpusy rozřízneme podélně.
1. Formu si vyložíme alobalem nebo potravinářskou folii, tak aby kraje alobalu, poté přikryly i vrch.
2. Korpusy máme rozříznuté a vznikly nám 4 stejně velké kusy.
Jeden kus korpusu položíme do formy, postříkáme rumem v rozprašovači a pomažeme marmeládou. Druhý kus korpusu rozřízneme na 4 díly (bude se nám s vlhkým korpusem lépe manipulovat). Každý díl pořádně namočíme v punčovém sirupu, aby pořádně nasáknul, a položíme do formy na pomazaný plát korpusu. Další (třetí) kus korpusu pomažeme marmeládou a namazanou stranou položíme do formy, postříkáme rumem a pomažeme marmeládou z druhé, nenamazané strany. Poslední plát korpusu zase rozřízneme a namáčíme v punčovém sirupu a položíme do formy.
3. Zabalíme do alobalu, kterým jsme si vyložili formu. Vrch zatížíme (třeba prkénkem a hrncem s vodou) a dáme přes noc do lednice.
4. Na druhý den na korpus rozetřeme rovnoměrně cukrovou polevu a dáme ztuhnout do lednice nejlépe do druhého dne. Poté krájíme na obdélníkové řezy a podáváme.
Punčový sirup
Vodu s cukrem jemně povaříme, dokud se cukr nerozpustí a voda je teplá, ale ne horká. Poté vmícháme rum a také potravinářské barvivo.
Citronová cukrová poleva
Prosátý moučkový cukr se šťávou z citronu smícháme a ušleháme hladkou cukrovou polevu, která je tak akorát hustá, aby se dala rozetřít. Cukru a šťávy přidávejte postupně podle potřeby. Pokud máte polevu moc řídkou, jen vmíchejte cukr.
* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat