Bezlepkové čokoládové kostky s čokoládovou ganache a oříšky

Milujete čokoládu? Tak tenhle recept je jako stvořený pro Vás! Je to vláčná čokoládová bomba doplněná oříšky. A hlavně bez lepku a laktózy. 

vyšší plech velikosti 30x20 cm

120 g mandlové mouky
80 g kokosové mouky
80 g mouky Adveni fialová
150 g másla
180 g kvalitní hořké čokolády 
5 středních vajec
140 g moučkového cukru
1,5 lžičky bzl prášku do pečiva
200 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného)
špetka soli
nasekané oříšky

Čokoládová ganache (pokud nechcete používat bezlaktózovou smetanu, tak ganache vynechejte a pouze polijte rozpuštěnou čokoládou)
100 g kvalitní hořké čoklády
1 bezlaktózová smetana ke šlehání 
0,5 cm plátek másla

180° | cca 30 min (test špejlí)

1. Čokoládu s máslem dáme do skleněné mísy a pozvolna rozpustíme nad vodní lázni a necháme vychladnout.
2. Oddělíme bílky od žloutků a do mísy ke žloutkům přidáme moučkový cukr a vyšleháme robotem do husté bílé pěny, která zvětší svůj objem (bude to trvat 5 - 10 min). Vmícháme vychlazenou směs čokolády s máslem.
3.Všechny mouky a kypřící prášek promícháme a postupně přidáme k vyšlehané směsi společně s mandlovým mlékem. Vyšleháme hladké těsto.
4. Ve vedlejší míse ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Nakonec vmícháme nasekané oříšky.
5. Těsto nalijeme do vyššího plechu vyloženého pečícím papírem a upečeme. Po upečení necháme vychladit na mřížce.
6. Vychlazenou a středně ztuhlou ganache rozprostřeme na vychlazený korpus, posypeme nasekanými oříšky a dáme vychladit. Před podáváním necháme zteplat na pokojovou teplotu.

Čokoládová ganache
Čokoládu nalámeme do mísy a přidáme k ní máslo. Smetanu ke šlehání ohřejeme těsně pod bod varu a zalijeme jí nalámanou čokoládu v míse. Chvílí necháme odstát, aby se čokoláda rozpustila a poté metličkou promícháme, aby se vše spojilo. Dáme vychladit do lednice a až začne více tuhnout, tak ji budeme polévat upečený a vychlazený korpus. Pokud nemáte čas čekat až ganache začne více tuhnout, tak ji vrstvíme na korpus - tenká vrstva - vychladit - tenká vrstva - vychladit.  

* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram