Vánoční cukroví | Bezlepkové včelí úly, úlky, vosí hnízda

 


Ať už je nazýváte včelí úlky nebo vosí hnízda, tak to nic nemění na tom, jak jsou skvělé! Plněné úžasným krémem a ve spod najdete dortovou oplatku a ne velký piškot.



cca 35 ks
180-200 g mletých bezlepkových piškotů
160 g cukr moučka
60 g másla
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
1 bílek (pokud by se těsto trhalo, tak přidejte ještě menší bílek)
trochu mletých ořechů pro chuť

na ozdobení
kokos
bezlepkové dortové oplatky Celi Hope

Krém - zdobím jim více druhů cukroví
(tahle dávka je na nazdobení ořechů i úlů - v případě potřeby, udělejte jen z poloviční dávky)
250 g cukr moučka
3 celá vejce
1 vanilkový cukr 
500g másla
1-2 panáky rumu

1. Všechny ingredience společně se změklým máslem vypracujeme v rukách. Pokud se nám těsto od sebe odděluje/trhá tak přidáme o jeden bílek na víc. Dáme odležet do lednice v sáčku nebo potravinářské folii. Mezitím si z dortové oplatky vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka, která použijeme na spodek úlů. (průměr kolečka podle toho jak velkou máte formičku)
2. Z odpočatého těsta tvarujeme stejně velké kuličky, které jednou stranou namočíme do kokosu a (tou namočenou stranou v kokosu) dáme do formičky na úle. Ve formičce vytvarujeme úl s důlkem uprostřed. Takto vytvořené úly dáme do chladna odpočinout na hodinu. Mezitím si připravíme krém.
3. Vychladlé úlky plníme krémem přes cukrářský sáček. Na spodek úlu nalepíme vykrojenou dortovou oplatku. Můžete použít také piškot - ale s oplatkou jsou úlky drobnější a "nezaplácnete" se hned piškotem.

Krém
1. Moučkový cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme nad vodní lázni do zhoustnutí. (Vodní lázeň - Připravíme si větší a menší hrnec - do většího dáme vroucí vodu a menší postavíme na to. Vodu necháme jen opravdu lehounce probublávat. V horním hrnci šleháme krém mixérem.) 
2. Necháme pozvolna vychladnout a poté zašleháme změklé máslo a rum. Krém necháme vychladit a plníme jim úlky nebo jiný druh cukroví.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram