Vánoční cukroví | Bezlepkové sádlové koláčky, sádloky, sádláky


Sádloky mi u bezlepkového cukroví chyběly.. ta jejich hořká chuť kakaa spolu s kyselkavou chutí marmelády nebo povidel. Jestli je máte rádi, tak jako já, tak si je vyzkoušejte upéct.


cca 50 ks
140 g sádla
140 g cukr moučka
240 g mouky Adveni žlutá
55 g kvalitního kakaa
1 balíček vanilkového cukru

na ozdobení
marmeláda nebo povidla
rum

170° | cca 10-15 min 

1. Sádlo rozpustíme a necháme odstát, aby nebylo horké. Z mouky, cukru, rozpuštěného sádla a zbylých ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které dáme v sáčku nebo potravinářské folii odpočinout do lednice na minimálně 2 hodiny.
2. Odleželé těsto vytáhneme a necháme povolit. Těsto musíme znovu přepracovat v rukách, protože se ze začátku bude drobit. Ale po přepracování bude hladké a pružné.
3. Z těsta tvarujeme stejně velké kuličky, do kterých na plechu uděláme druhým koncem vařečky (nebo prstem) důlek.
4. U pečení dávejme pozor ať se nám nepřipálí hlavně ze spod. Doba pečení záleží na tom jak velké kuličky jsme dělali.
5. Do marmelády nebo povidel vmícháme trochu rumu, aby se sádloky lépe plnily a také kvůli lepší chuti. Můžete také rozmixovat povidla s kyselejší marmeládou a rumem (já použila višňovou marmeládu).  
6. Upečené, vychlazené sádlové koláčky plníme do důlku marmeládou přes cukrářský sáček. Využít také můžete jakýkoliv pevnější sáček a pouze ustřihnout roh.
7. Naplněné sádlové koláčky necháme odpočinout do druhého dne, kdy nám marmeláda ztuhne a dají se plnit do krabice, aby se neslepily. Přesto doporučuji mezi jednotlivé vrstvení dát pečící papír nebo alobal. 

Doporučení: Uchovávejte je vychladlé ve vzduchotěsné nádobě vyložené papírovým ubrouskem (vsákne mastnotu a vlhkost - ideální je občas ho vyměnit) a vydrží skvělé a vláčné i několik týdnů.


* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram