Vánoční cukroví | Bezlepkové ořechové košíčky, linecké košíčky plněné ořechovou náplní

 


Křehké linecké košíčky plněné skvělou ořechovou nádivkou!





cca 30 košíčků o velikosti formiček s horním ø 4-5 cm

těsto
150 g mouky Adveni žlutá
100 g kvalitní máslo
50 g cukr moučka
1 celé vejce   
kůra z citronu

ořechová náplň/nádivka
100 ml mléka
130 g mletých ořechů
1 lžíce medu
2 lžíce cukru
2-6 lžic mletých piškotů (dle konzistence hmoty)
kůra z citronu
rum dle chuti

na kompletaci
marmeláda
100 g hořká čokoláda
2 lžičky kokosového oleje nebo jiný 100% tuk
půlky ořechů


170° | cca 10 min (do zlatova)

Těsto
1. Máslo necháme změknout a poté k němu přidáme všechny ingredience. Zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet do lednice na min. 3 hodiny (ale klidně celou noc)Před tím než s těstem budeme pracovat, tak si ho vytáhneme z lednice a necháme povolit, aby se s ním dobře pracovalo. 
2. Těsto ještě propracujeme v rukách, ale ne příliš dlouho, aby nám pod rukama moc nezteplalo. Uděláme si z těsta stejně velké kuličky, kterými budeme plnit formičky na košíčky (velikost kuliček záleží na velikosti košíčků - já je měla velké cca 10g)
3. Formičky si před pečením můžete vymazat máslem, ale pokud jste v nich už pekli (a neumyli je jarem), tak není potřeba, protože těsto je dost mastné na to, aby šly vyklopit. Kuličku si dáme do formičky a prsty ji rozprostřeme po celé její velikosti.
4. Pečeme na 170° do zezlátnutí - na horkém plechu po vytažení ještě dojdou, tak na to myslete ať je nespálíte.
5. Můžeme je opatrně vyklopit z formiček ještě teplé (pokud máme málo formiček), ale klidně počkat až do vychladnutí.

Nádivka
1. Mléko si dáme do rendlíku a přivedeme k bodu varu, poté stáhneme na mírný plamen a přidáme oříšky, med, cukr a citronovou kůru. Společně na mírném plameni vaříme 10 minut. 
2. Poté stáhneme z plotny a vmícháme rum a mleté piškoty. Piškoty přidáváme dle konzistence ořechové hmoty - nesmí být moc suchá, ale ani moc tekutá, správná konzistence je taková, aby se z ní daly dělat v ruce kuličky, které drží tvar.

Kompletace
1. Připravíme si upečené linecké košíčky a vychladlou ořechovou nádivku.
2. Z ořechové nádivky si připravíme stejně velké kuličky, kterými budeme plnit košíčky (klidně si u jednoho košíčku vyzkoušejte velikost nádivky). Do košíčku dáme čtvrt až půl lžičky marmelády, kterou v košíčku rozetřeme, na to kuličku ořechové nádivky, kterou prsty rozprostřeme do celého košíčku (nemusí být všechna nádivka jen v košíčku, ale klidně ať vystupuje i ven).
3. Takto připravené cukroví si dáme vychladit a připravíme si polevu.
4. Nad vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým olejem, vznikne nám krásně lesklá poleva.
5. Vychlazené naplněné košíčky namočíme ořechovou stranou v polevě a dozdobíme půlkou ořechu. Doporučuji upéct pár dní předem ať se hezky rozleží. Cukroví uchovávejme v chladu.

TIP: Linecké košíčky si můžete upéct v předstihu a uchovávat je ve vzduchotěsné nádobě. Naplnit a zkompletovat je pak můžete pár dní před vánoci. 


* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram