Vánoční cukroví | Bezlepkové medové perníčky


Voňavé, měkké a skvělé! 


cca 30 perníčků
220 g mouky Adveni žlutá
70 g cukr moučka
50 g másla
1 ks vejce
1 lžíce holandského kakaa
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce medu

na potření
1 celé vejce
1 lžíce mléka


170° | cca 7-10 min 
1. Měkké máslo, cukr a vejce vyšleháme. Přidáme koření, med, kakao, mouku a vypracujeme hladké pružné těsto, které dáme odležel do lednice na 24 hodin. Pokud těsto necháme odležet jen pár hodin, tak perníčky v troubě popraskají.
2.Odleželé těsto vytáhneme a necháme povolit, aby se s ním dalo pracovat. Těsto ještě propracujeme v rukách, ale ne příliš dlouho, aby nám pod rukama moc nezteplalo. 
3. Vyválíme na lehce pomoučeném vále a vykrajujeme tvary dle libosti a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máte rádi měkké perníčky, tak si vyválejte silnější plát. Pokud máte, jako já, rádi křupavější, tak klidně jen 0,5 cm.
4. Na potření si nachystáme celé vejce, které rozkverláme s lžící mléka. Tuto směs přecedíme přes jemné sítko (zbavíme se tak bublinek a perníčky budou krásně lesklé a hladké).
4. Připravené perníčky pečeme na 170°cca 7-10 min. Ihned po vytažení z trouby ještě horké potřeme rozkvedlaným vejcem (nebojte, vejce na teplém perníčku nebude syrové, takže nic nehrozí).

Doporučení: Uchovávejte je vychladlé ve vzduchotěsné nádobě vyložené papírovým ubrouskem (vsákne mastnotu a vlhkost - ideální je občas ho vyměnit) a vydrží skvělé a vláčné i několik týdnů.


* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram