Vánoční cukroví | Bezlepkové pracny, medvědí tlapky


Nádherně voňavé, křehké pracny s chutí kakaa, skořice a citronové kůry. 


cca 70 ks pracen 
160 g mouky Adveni žlutá
100 g másla
60 g cukr moučka
50 g mletých ořechů
2 lžíce kakaa
kůra z 1 citronu
1 lžička skořice

vanilkový moučkový cukr na posypání nebo obalení


170° | cca 10-15 min

1. Ze všech ingrediencí zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet na min. 2 hodiny do lednice. Před tím než s těstem budeme pracovat, tak si ho vytáhneme z lednice a necháme povolit, aby se s ním dobře pracovalo.
2. Z odpočatého těsta si uděláme váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky, ze kterých si uděláme kuličky. Každou kuličku jemně vtlačíme do formičky - nezatlačujme těsto moc, aby šlo po upečení vyklopit.
3. Pracny ve formičkách dáme péct do trouby. Necháme lehce vychladnout a vlažné je z formiček vyklopíme (pokud by nešly vyklopit, tak formičkou ťukněte o prkénko). Pokud chceme, tak je obalíme v moučkovém cukru. Já to neudělala, ale až po vychladnutí jsem je posypala cukrem přes sítko, protože když se obalují, tak cukr vytvoří na kakaovém těstě nevzhlednou vrstvu. Nechejte je odležet, aby zkřehly a chutnaly přesně tak, jako lepkové. 

Doporučení: Uchovávejte je vychladlé ve vzduchotěsné nádobě vyložené papírovým ubrouskem (vsákne mastnotu a vlhkost - ideální je občas ho vyměnit) a vydrží skvělé a vláčné i několik týdnů.


* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram