Vánoční cukroví | Bezlepkové mandlové rohlíčky

Jemné, na jazyku rozplývající se vánoční cukroví. Určitě je vyzkoušejte, protože se stanou vaším oblíbencem, jako tomu je u mě. Zkusila jsem je upéct s předstihem, aby byla jistota, že budou dobré i odleželé po pár týdnech. 

na cca 50 rohlíčků
100g mouky Adveni žlutá
100g změklého másla
50g cukr moučka
120g mandlové mouky anebo jemně mletých mandlí bez slupky
1 žloutek

na obalování
vanilkový moučkový cukr (moučkový cukr smíchejte s vanilkovým luskem nebo vanilkovým cukrem)

170° | cca 8-10 min (do zlatova - na plechu ještě dojdou, tak ať nejsou ze spodu spálené)

1. Všechny ingredience dáme do mísy a zpracujeme hladké těsto, které necháme min. 2 hodiny odležet v lednici (klidně i přes noc). Před pečením si těsto vytáhneme a necháme změknout, aby se s ním dobře pracovalo.
2. Použijeme formičky, vykrajovátka nebo jiné vychytávky a tvoříme rohlíčky. Nebo je můžeme udělat klasicky ručně - vyválíme si tenký váleček, který si nakrájíme na stejné dílky, ze kterých uděláme malé válečky a vytvarujeme do tvaru rohlíčku. Nedělejme rohlíčky moc velké, protože při pečení zvětší svůj objem.
3. Pečeme na 170° lehce do zlatova. Necháme je na plechu chvíli odležet, aby nebyly úplně horké a nelámaly se nám. Ještě vlažné je opatrně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.

Doporučení: Uchovávejte je vychladlé ve vzduchotěsné nádobě vyložené papírovým ubrouskem (vsákne mastnotu a vlhkost - ideální je občas ho vyměnit) a vydrží skvělé a vláčné i několik týdnů.



* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram