Bezlepkové tartaletky s čokoládovou ganache a karamelizovanými hruškami


Křupavé linecké těsto, skvělá čokoládová ganache doplněná karamelizovanými hruškami.. to jsou tyhle tartaletky, které si zamilujete.



na 12 ks tartaletek ⌀ 10 cm
300 g mouky Adveni žlutá
200 g másla
100 g cukr moučka
1 žloutek
kůra z 1 BIO citronu 

Náplň - čokoládová ganache
150 g kvalitní hořké čokolády min. 70%
1 kelímek 33% smetany
20g másla

Karamelizované hrušky
cca 700-800 g očištěných hrušek 
2 lžíce cukru (nebo více dle sladkosti hrušek)
plátek másla


 170° | cca 10 - 15 min (do zlatova)

Těsto a kompletace 
1. Máslo necháme změknout a poté ho do mísy nakrájíme na menší kousky. Přidáme žloutek, cukr, mouku a citronovou kůru. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na půl hodiny odležet do lednice. Mezitím si připravíme hrušky.
2. Nachystáme si formičky na tartaletky - pokud ty Vaše potřebují vymazat, tak je vymažte studeným máslem. Já používám nepřilnavé formičky s vyndavacím dnem, takže tento krok mohu vynechat.
3. Pokud máte stejně velké tartaletky jako já, a to ⌀ 10 cm, tak si navažte z připraveného a odleželého těsta 12x 50g kousek. Pokud máte větší nebo menší, tak zkuste ubrat a nebo naopak přidat a otestujte první tartaletku. Podle ní si už poté odvážíte ty ostatní.
4. Odvážený 50g kousek prsty pečlivě vtlačíme do formiček, tak aby dno nebylo příliš hrubé a úplné konce krajů zase příliš tenké - po upečení a vytažení z formiček by se kraje rozdrobily. Já kraje řeším tak, že těsto vtlačím kousek až přes kraj a poté prstem zamáčknu a zarovnám s okrajem formičky. Vtlačujte do formičky pečlivě a opravdu nespěchejte jedině tak docílíte toho, že upečené korpusy budou hezké a nebudou se drolit.
5. Naplněné formičky těstem dáme na plech a každou propícháme na dně vidličkou. Dáme péct než budou krásně zlaté. Poté necháme úplně vychladnout než je budeme vytahovat z formiček.

TIP: Pokud se Vám těsto ve formičce při pečení "nafoukne" a dno je příliš hrubé, tak po vytažení z trouby lžící opatrně dno "utlačte" zpátky. Ale postupujte jemně a netlačte příliš.

6. Až jsou upečené korpusy vychladlé, tak je opatrně vyndáme z formiček. Připravíme si ganache.
7. Připravenou čokoládovou ganache lžící dávkujeme do korpusů (1,5 - 2 lžíce na 1 ks). Po naplnění nahoru na ganache dáme vychladlé hrušky bez šťávy. Takto přípravné tartlaetky dáme ztuhnout do lednice.

Karamelizované hrušky
1. Hrušky očistíme a nakrájíme na menší kostičky.
2. V rendlíku rozehřejeme 2 lžíce cukru a až se nám začne tvořit lehce karamel, tak přidáme nakrájené hrušky a promícháme. Přidáme také plátek másla a necháme 5-10 min vařit. Hlídejte, aby se hrušky nerozvařily a nebo naopak pokud jsou stále tvrdší, tak nechejte vařit déle. Necháme je vychladit a poté slijeme přes sítko přebytečnou šťávu.

Čokoládová ganache
Do mísy nalámeme čokoládu na malé kousky. Smetanu přivedeme lehce k varu a vylijeme jí na čokoládu v míse, přidáme máslo. Chvíli necháme a poté promícháme, aby byla ganache hezky hladká.




* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram