Přirozeně bezlepkový krtkův dort (bez laktózy, bez sóji, bez cukru)

Naprosto úžasný krtkův dort, u kterého nepoznáte, že se nějak liší od toho s lepkem a laktózou! Otestováno těmi, kteří se stravují bez omezení. Rozhodně ho vyzkoušejte, ale pozor - je silně návykový. :)


dortová forma Ø 24 cm 

6 vajíček od šťastných slepiček
150 g xylitolu 
150 g kokosové BIO mouky
150 g rýžové BIO mouky
60 g kakaa
60 ml kokosového BIO oleje
350 ml rostlinného mléka
1 balíček BIO kypřícího prášku bez fosfátů a lepku
půl lžičky jedlé sody (nebo dejte o půl balíčku kypř. prášku více)
špetka soli

Krém
2 smetany ke šlehání bez laktózy (použila jsem značku od Kauflandu)
1 vanička tvarohu bez laktózy (použila jsem značku od Kauflandu)
150g hustého bílého jogurtu bez laktózy (použila jsem Hollandia)
60-80 g hořké čokolády 80-90% 
4 lžíce xylitolu (nebo dle chuti)
* zužovat šlehačky (pokud chcete mít jistotu, že krém vydrží i převoz - ale není nutnost)

3-4 ks BIO banánů


Používám BIO suroviny kvůli endodietě, ale vy můžete zvolit klasické. Recept se Vám povede i tak. Tak stejně můžete zvolit klasické laktózové suroviny.

 180° | cca 30 - 40 min (až se nebude lepit na špejli)

1. Žloutky vyšleháme se sladidlem do bílé pěny. Přimícháme poté, mléko, obě mouky, kakao, rozpuštěný olej a kypřící prášek. 
2. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Formu vyložíme pečicím papírem nebo vystříkáme olejem ve spreji a přendáme do ní těsto. Dáme péct do vyhřáté trouby. Po upečení přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
3. Po tom, co je korpus vychlazený, tak ho lžičkou vydlabeme (necháme okraj cca 1 cm a také spodek korpusu). Vydlabaný vnitřek korpusu si v rukou nadrobíme na malé kousky do mísy.
4. Do vydlabaného připraveného korpusu rozprostřeme trochu krému, který lehce posypeme nadrobeným vnitřkem. Banány si oloupeme, rozkrojíme podélně na půl a na ukládáme na korpus. Pokud Vám vzniknou malé místa bez banánu, tak je vyplňte nakrájeným banánem požadované velikosti, tak aby bylo dno dortu celé zaplněné.
5. Na na ukládané banány rozprostřeme krém (hezky do výšky) a ten zasypeme nadrobeným korpusem. Dejte vychladit do lednice nejlépe přes noc a můžete podávat.

Pokud Vám zbyde vydlabaný korpus můžete ho použít třeba do jogurtu.

Krém
1. Vyhlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme (na nízké otáčky mixéru) do tuha (kdo chce, tak přidá hned než začne šlehat ztužovač).
2. Ve druhé míse vyšleháme tvaroh a jogurt se sladidlem a poté vmícháme tuhou, vyšlehanou smetanu.
3. Čokoládu nasekáme a vmícháme do krému. Ten si před kompletací dortu dáme vychladit do lednice.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram