Přirozeně bezlepkové makové kostky/makovec (bez laktózy, bez sóji, bez cukru)

 

Nemůžete lepek, laktózu, sóju a cukr? Nebo se jen chcete tomu všemu vyhnout? I tak si můžete pochutnat! Já většinu ingrediencí používám výhradně v bio kvalitě, ale dobrý bude i bez. :)






plech o velikosti cca 27x17 cm nebo 25x25 cm

100 g mletého BIO máku
65 g kokosové BIO mouky
60 g rýžové BIO mouky
3 vejce od šťastných slepiček
80 - 100g xylitolu (dle toho, jak máte rádi sladké) nebo jiného sladidla
1 vanička tvarohu bez laktózy (já použila značky Kauflandu)
1/2 balíčku BIO prášku do pečiva bez fosfátů a bez lepku
100 ml kokosového BIO oleje
75 ml rostlinného BIO mléka (nebo mléka bez laktózy)
špetka soli

poleva (lze vynechat) nebo použít rozpuštěnou 80-90% čokoládu
moučkový xylitol (nebo namletý v mixéru)
šťáva z BIO citronu

na ozdobu (dle Vaší chutě nebo fantazie)
mrazem sušené maliny (dodají tomu hezky kyselost)
sušené květy


                                             180° | cca 30 min (až se nebude lepit na špejli)

1. Žloutky vyšleháme se sladidlem do bílé pěny, přidáme rozpuštěný kokosový olej, tvaroh a zašleháme. 
2. Přidáme mletý mák, obě mouky, prášek do pečiva, mléko a zamícháme. Vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který vmícháme jemně do těsta.
3. Plech/formu si vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní těsto. Pečeme v rozehřáté troubě a hlídáme upečení pomocí testu špejlí. Poté necháme vychladit.
4. Po vychlazení můžeme ze sladidla a citronové šťávy vymíchat hustou citronovou polevu a tenkou vrstvou polít makovec a ozdobit. Nebo rozpusťte čokoládu nad vodní lázní s trochou kokosového oleje a polijte ho polevou a dozdobte. Ale není nutné nahoru dávat žádnou polevu.

Moc dobrý byl ještě 4 den (uchovávala jsem v krabičce v lednici). Podávat můžete s tvarohem, jogurtem nebo jen tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram