Bezlepkové rohlíky a anglické rohlíky



Máte chuť na bezlepkové rohlíky, které chutnají jako klasické? A které jsou i na druhý den stejně vláčné, jako po upečení? Tak rozhodně vyzkoušejte tyto s majonézou v těstě! Ale pozor - jsou silně návykové :)

Recept mám ze skupinky na FB "Bezlepkové recepty", ale já si upravila poměry, aby byly i druhý den opravdu stejně vláčné. A i po vytažení z mrazáku (takže se nebojte je zamrazit a poté jen vytáhnout a nechat volně rozmrazit.) Tímto děkuji tomu, kdo recept vymyslel a sdílel! :)


na 8 ks rohlíků nebo 4 ks klasických a 3 větší anglické rohlíky

250g mouky Schar bread (kdysi Mix B)
250ml vlažného mléka
1 lžička cukru
15g čerstvého droždí
80g majonézy
půl čajové lžičky soli

vejce nebo mléko na potření 

Na anglické rohlíky
plátky anglické slaniny
plátky sýru



180° | 20 - 30 min

1. Mouku dáme do mísy a uděláme do ní důlek. Do důlku nadrobíme droždí, zasypeme ho lžičkou cukru a zalijeme (po okraj důlku) vlažným mlékem. Lehce zamícháme i s trochou mouky a necháme vzejít kvásek.
2. Až kvásek vzejde přidáme do mísy sůl, majolku a zbytek mléka. Zpracujeme (nejlépe v robotu) hladké těsto, které bude lepivé. Zpracováváme těsto, alespoň 5 min, aby se ingredience spojily a mouka nasála tekutiny.
3. Po vypracování hladkého těsta ho stěrkou shrneme v míse "do bochánku", lehce zasypeme moukou a přikryjeme utěrkou nebo potr. folií. Těsto necháme kynout na teplejším místě než zvětší 2x svůj objem.
4. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a v ruce ještě přepracujeme (pokud by ještě lepilo, tak si pomoučte ruce nebo lehce těsto - ale nezapracovávejte víc mouky než je třeba!)
5. Těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílku a nebo dáme těsto na půl a jednu půlku na 4 díly a druhou půlku na 3 díly. Bochánek v ruce naznačíme do tvaru trojúhelníku a poté válečkem (nejlépe malým) lehce vyválíme do trojúhelníku (nedělejte ho zbytečně moc velký a tenký) a od širokého okraje smotáme rohlíky. Spoustu návodů najdete na google nebo youtube. Nebo klidně udělejte housky. :)
6. Rohlíky dáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce postříkáme vodou a zakryjeme potravinářskou folií. Necháme kynou cca 30 min. Po nakynutí je potřeme vajíčkem a nebo mlékem. Na anglické rohlíky klademe slaninu a sýr.
7. Do předehřáté trouby na dno dáme vodu a dáme péct rohlíky. Pečeme dozlatova :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram