Bezlepkový ořechový koláč s tvarohem

Protože vím, že máte rádi i snadné a rychlé recepty tak jsem tentokrát připravila koláč, kdy jeho základ (těsto) je z kupované směsi. Je plný skvělé ořechové a tvarohové náplně!


Těsto
280 ml studené vody
20 g droždí
20 ml oleje
3 lžíce cukru

škrob nebo bzl mouka na podsypání

Tvarohová náplň
500 g tuhý tvaroh
3 žloutky
4-6 lžic cukru
1 lžička vanilkový extrakt
rozinky naložené v rumu
+ trocha rumu z rozinek

Ořechová náplň
3 hrsti vlašských ořechů
2 cm plátek másla
3 lžíce nastrouhaných bzl perníčků nebo piškotů
4-6 lžic cukru
3 bílky

180° | cca 45 min
1. Připravíme těsto dle návodu na obalu kupované směsi a dáme kynout na teplé místo.
2. Mezitím připravíme náplně dle postupů níže.
3. Vál a váleček si jemně posypeme blz moukou nebo škrobem a vyválíme 3/4 těsta na velikost koláčové formy (zbytek použijeme na ozdobu). Těsto přes váleček přeneseme na formu a ořežeme zbytek (nebo válečkem projedeme po hranách formy a těsto se ořeže na její velikost).
4. Na těsto opatrně rozmažeme ořechovou směs a na tu poté tvarohovou směs.
5. Vyválíme zbytek těsta a jím ozdobíme koláč - třeba nařežeme pruhy a uděláme mřížku nebo použijeme vykrajovátka a tvary klademe na koláč.
6. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180° na cca 45 min.

Tvarohová náplň
1. Vše kromě rozinek a rumu dáme do mísy a vyšleháme. Nakonec přimícháme rum a rozinky, dáme vychladit.

Ořechová náplň
1. Ořechy nameleme na jemno. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme namleté ořechy a cukr. Zamícháme a necháme chvíli na plotýnce (průběžně mícháme). Poté odstavíme a necháme zchladnout.
2. Do zchladlé směsi přimícháme 3 lžíce namletých perníčků (nebo piškotů) a 3 bílky.



Směs na těsto:

 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram