Bezlepková roláda s čokoládovým ricottovým krémem a malinami


Čokoláda s malinami.. mňam! Tahle roláda je doslova božská. Sice v receptu najdete více ingrediencí než v jiných na internetu, ale je vymazlená a nepřeplácaná! Jo a chutná jako s pařížskou lehkou šlehačkou.
Korpus (klasický velký plech do trouby)
8 vajec (žloutky a bílky odděleně)
200 g moučkového cukru
4 lžíce holandského kakaa
špetka soli

Krém
250 g ricotty
250 ml smetany ke šlehání
1 malý kelímek hustého bílého jogurtu
140 g kvalitní hořké čokolády
4-6 lžic moučkového cukru
1 ztužovač šlehačky (můžete vynechat, já potřebovala 100% jistotu, že přežije i 30° venku)

Na pomazání
rybízový rozvar (rybíz rozvařený s cukrem a pomixovaný)
nebo kyselkavý džem

Navíc
nastrouhaná hořká čokoláda
čerstvé maliny
kakao na posypání

Korpus
200° | 5-8 min
1. Žloutky s cukrem pečlivě vyšleháme do bílé husté pěny (šleháme min. 10 min). Poté přidáme kakao, které necháme zašlehat.
2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a přimícháme k žloutkové směsi.
3. Velký plech vyložíme pečícím papírem, který postříkáme olejem ve spreji nebo lehce vymažeme máslem (hlavně kraje/boky). Na takto připravený plech vylijeme těsto, které stěrkou rovnoměrně rozetřeme až do okrajů (aby nezůstaly tenké a nepřipálily se).
4. Pečeme ve vyhřáté troubě 5-8 min (po 5 min hlídejte - musí být stále nadýchaná a měkoučká), jakmile na krajích uvidíte, že jsou upečené je čas vytáhnout.
5. Na upečenou roládu položte čistou utěrku, stočte a nechejte vychladnout.
6. Po vychlazení opatrně od okraje oddělejte pečící papír a poté ho sundejte a roládu rozviňte.

Krém
1. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu, kterou zalijte, tak aby byla ponořená smetanou. Smetanu nesmíme přivést k varu, pouze ji zahřát na teplotu, kdy se nám čokoláda začne mícháním rozpouštět.
2. Rozpuštěnou čokoládu přendáme do mísy a přimícháme zbytek smetany. Dáme důkladně vychladit.
3. Jakmile je smetana dobře vychlazená, tak přidáme ztužovat (můžeme vynechat) a šleháme na nízké otáčky, dokud není tuhá.
4. V druhé míse si vyšleháme ricottu, prosátý cukr a jogurt. Poté přimícháme ke šlehačce a před kompletací rolády dáme ještě vychladit.

Kompletace
1. Rozvinutou, vychlazenou roládu pomažeme větší vrstvou ovocným rozvarem nebo džemem. 
2. Jakmile je krém vychlazený, tak 3/4 rovnoměrně rozmažeme na džem. Zbytek krému si necháme na pomazání zavinuté rolády a dozdobení.
3. Krém posypeme nastrouhanou čokoládou a cca 2 cm od kraje poklademe 1-2 řady malin (nebo jahod nebo 1 řadu banánu). Takto přichystanou roládu opatrně zavineme a dáme na 15 min ztuhnout do lednice.
4. Po ztuhnutí obmažeme zbylým krémem, posypeme přes sítko kakaem a můžeme dozdobit roztopenou čokoládou.. nebo jakkoliv chceme! :) Necháme vychladit a užijeme si skvělý, lehký dezert.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram