Domácí housky, pletýnky


Není nad to si upéct čerstvé pečivo.. třeba alespoň o víkendu a zpříjemnit si tak rodinné snídaně nebo večeře. A hlavně to není nic složitého.


500 g hladké mouky
300 ml mléka
20 g droždí
60 g másla nebo sádla
6 g soli
1 lžička cukru
1 vejce 

1 rozkvedlané vejce na pomazání
hrubá sůl, kmín, mák



1. Uděláme si kvásek (mléko lehce ohřejeme, nadrobíme do něj droždí, zasypeme trochou cukru a necháme na teplém místě. Necháme vzejít kvásek - až se na hladině objeví bublinky.) Máslo (nebo sádlo) si rozpustíme a necháme lehce prochladnout, aby nebylo úplně horké. 
2. Ostatní ingredience dáme do mísy, přidáme udělaný kvásek, lehce prochladlé máslo a vypracujeme těsto. V robotu první 2 min na nižší stupeň a poté další 3 min na vyšší. Uhnětené těsto lehce zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
3. Po vykynutí těsto, na pomoučeném válu, přepracujeme v rukách a rozdělíme na 4 díly. 
4. Každý díl těsta rozdělíme ještě na menší části - záleží na Vás na jak velké, podle toho budou velké výsledné housky (já vždy rozděluji na cca 50g). Vytvarujeme buď houstičky, které nahoře nařízneme, nebo třeba rohlíky, pletýnky, uzlíky..
5. Na plechu je pomažeme vajíčkem a posypeme buď solí, kmínem nebo mákem a necháme 20 min kynout. Mezitím si zapneme troubu na 180°.
6. Vykynuté housky pečeme cca 20 min, dokud nejsou krásně zlaté. Necháme vychladnout a podáváme s čímkoliv, na co máme chuť.. ale nejlepší čerstvé jsou stejně jen s máslem. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram