Makový kynutý závin



Záviny.. dají se dělat na tolik způsobu s tolika náplněmi! A tenhle kynutý, plný máku stojí za vyzkoušení.


1 nohavice závinu150 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
60 g másla
40 g cukr krupice
120 ml mléka
15 g droždí
1 žloutek
špetka soli



Maková náplň
200 g mletého máku
350 ml mléka
6 lžic cukru
2 lžíce rumu
mleté piškoty nebo mleté medové perníčky

TIP: Nesnědené medové perníčky z Vánoc/Velikonoc uchovávám ve vzduchotěsné nádobě a když je potřeba namelu z nich strouhanku, kterou používám do náplní, štrůdlů nebo na kynuté knedlíky.


1. Uděláme si kvásek (mléko lehce ohřejeme, nadrobíme do něj droždí, zasypeme trochou cukru a necháme na teplém místě. Necháme vzejít kvásek - až se na hladině objeví bublinky.) Máslo si rozpustíme a necháme lehce prochladnout, aby nebylo úplně horké. 
2. Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme udělaný kvásek, máslo a zpracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu na teplém místě kynout a mezitím si uděláme makovou náplň.
3. Vykynuté těsto lehce propracujeme v rukách a rozdělíme na dvě části. 
4. Těsto vyválíme do tenka a rovnoměrně rozprostřeme vychladlou makovou náplň. 
5. Kraje těsta přeložíme na mák a zavineme do pevného závinu.
6. Na plechu závin pomažeme zbylým bílkem a na několika místech propíchneme vidličkou. Pečeme do zlatova na 180°. 

TIP: Troubu si vždy předehřeji na 50° a vypnu ji. Nechávám v ní poté kynout těsto a vzejít kvásek.

Maková náplň
1. Jemně umletý mák si dáme do kastrůlku spolu s mlékem, cukrem a vaříme cca 20 min. Poté ho necháme vychladnout.
2. Do vychladlého máku vmícháme rum a mleté piškoty/perníčky, množství závisí na tom jak směs houstne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram