Klasické makové koláče


Poctivé, voňavé, plné náplně s drobenkou.. jako od babiček!



Kynuté těsto na cca 25 ks koláčů
300 g polohrubá mouka
200 g hladká mouka
120 g másla
80 g cukru krupice
250 ml mléka
30 g droždí
2 ks žloutek
špetka soli
citronová kůra

Maková náplň 
300 g mletého máku
450 ml mléka
10 lžic cukru (nebo dle chuti)
2 lžíce rumu
citronová nebo pomerančová kůra
mleté piškoty nebo mleté medové perníčky

Drobenka (poměr 1:1:2)
150 g změklého másla
150 g cukr krupice
250 - 300 g polohurbé mouky

Na pomazání koláčů
rozšlehané vejce
kousek rozpuštěného másla s rumem 


Kynuté těsto
1. Uděláme si kvásek (mléko lehce ohřejeme, nadrobíme do něj droždí, zasypeme trochou cukru a necháme na teplém místě. Necháme vzejít kvásek - až se na hladině objeví bublinky.) Máslo si rozpustíme a necháme lehce prochladnout, aby nebylo úplně horké. 
2. Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme udělaný kvásek, máslo a zpracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu na teplém místě kynout. Mezitím si připravíme náplň, pokud jsme tak neudělali už dopředu.
3. Z vychlazené makové náplně si uděláme 25 kuliček cca 3 cm velké.
4. Po vykynutí těsto lehce propracujeme v rukách a rozdělíme si ho na pomoučeném vále na cca 40-50g kousky (použijte váhu, minimálně na prvních pár kousků) bude jich cca 25.
5. Do každého kousku zabalíme kuličku makové náplně, spoj zamáčkneme prsty a spojem položíme dolů na plech. Mezi koláčky si dělejte rozestupy. Takto postupujeme dokud nemáme všechny kousky těsta naplněné.
6. Naplněné koláčky na plechu "splácneme" lehce namočenou žárovkou :) v oleji (tip našich babiček) nebo lze použít naběračku či jinou kulatou pomůcku. Takto si v koláčích vytvoříme důlek. 
7. Koláče pomažeme rozšlehaným vejcem, do důlku nasypeme drobenku a ostrými, čistými nůžkami nastřihneme kraje koláčků (víz úvodní fotka).
8. Koláče pečeme v troubě na 180° cca 20 min = dokud koláčky nejsou krásně zlatavé.
9. Po vytažení z trouby kraje koláčků pomažeme rozpuštěným máslem s rumem. Budou krásně vonět a lesknout se.

Maková náplň
1. Jemně umletý mák si dáme do kastrůlku spolu s mlékem, cukrem a vaříme cca 20 min. Poté ho necháme vychladnout.
2. Do vychladlého máku vmícháme lžíci rumu, kůru a mleté piškoty (nebo mleté medové perníčky), množství tolik, aby se ze směsi daly dělat kuličky.

Drobenka
1. Máslo si necháme změknout. V míse si ho smícháme s částí mouky a částí cukru.
2. Zapracováváme rukama a postupně přidáváme po částech zbytek mouky a cukru dokud se nám směs hezky v prstech nedrobí na malé kousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram