Kávovar | Delonghi EC 850.m | Recenze

Recenze Delonghi EC 850m

Obsáhlá recenze na kávovar z pohledu obyčejného uživatele po půl roce.

Kávovar jsem vybírala několik týdnů.. vlastně dalo by se říci, že měsíců. Koupi jsem nechtěla uspěchat a vlastně zkoumat vlastnosti a různé typy kávovarů mě i bavilo. Dívala jsem se i na několikanásobně dražší (plnoautomatické) kávovary, ale má volba se stejně vždy vrátila k tomuto, konkrétnímu, typu. Mám ráda espresso, ale taky si ráda dám dobré cappuccino.


Pákový nebo plnoautomatický kávovar?
Tuhle otázku si určitě budete klást, já to tak taky měla. Sice jsem od začátku byla rozhodnutá pro pákový, ale chvílemi jsem přece jen uvažovala a zkoumala plnoautomaty.

Plnoautomatický kávovar láká hlavně tím, že kávu uděláte jen stisknutím tlačítka. Pouze nasypete kávu do zásobníku, naplníte vodou a o zbytek se stará on sám. Ale o to větší péči poté musíte (dle mě určitě min. každý měsíc) věnovat čištění. Mlýnek na kávu v kávovaru se musí pečlivě a pravidelně čistit. Nejen, když měníte druh kávy, ale také kvůli mastnotě, která z mletí kávy zůstává. To vše ovlivňuje chuť výsledné kávy a samozřejmě i životnost a funkci kávovaru. A u většiny kávovaru mlýnek nejde jen tak oddělit a opláchnout, vyčistit (to taky zkoumejte při kupování automatu). Samozřejmě je zde spousta dalšího čištění (zásobník, kam odpadává káva, tryska, odkapávací miska, proplachování, odvápnění, aj.) ale uvádím hlavně mlýnek, protože mnozí si myslí, že ten stačí vyčistit opravdu jen jednou za čas.

S tím, že kávu plnoautomatický kávovar udělá sám se váže i otázka času. Při pořizování myslíte na to, že ráno spěcháte a chcete mít kávu rychle, protože není času nazbyt. Ale ujišťuji Vás, že ani s pákovým kávovarem to nezabere tolik času, že byste to po ránu nestihli. Vážně ne. Po pár udělaných kávách a pár dnech/týdnech používání si zvyknete a jde to skoro samo.

Pokud máte rádi cappuccino, u kterého přece jen šlehání mléka nějaký čas zabere, je super volbou právě tento typ kávovaru. Cappuccino připraví za Vás, stisknutím tlačítka. 

Cappuccino
Máte rádi cappuccino? Hustá mléčná pěna, která zůstane v hrníčku až do dna a dá se jíst lžičkou. Tak přesně takovou pěnu udělá tento kávovar. Stačí vychlazené plnotučné mléko a mléčnou pěnu si zamilujete jako tu na cappuccinu v kavárnách.

Ovládání
Šest tlačítek, kterými se pohodlně kávovar ovládá. (espresso, dva šálky espressa na jeden stisk, cappuccino, latte, horká voda a zapnutí/vypnutí). 
V návodu se dočtete i jak si nastavit více vody, větší cappuccino atd., takže si můžete kávu/kávovar přizpůsobit tomu, jak vám to vyhovuje.

Čištění
Nádobka na vodu - dá se umýt klasicky houbičkou. Také v balení kávovaru je filtr na vodu, aby se prodloužila životnost kávovaru a dá se kdykoliv dokoupit nový. (V balení je i testovací proužek, kterým zjistíte tvrdost vody.) To, že je v nádobce málo vody zjistíte tím, že v okýnku u nádobky uvidíte červený "plováček", takže není potřeba nádobku neustále vytahovat.
Nádobka na mléko - po udělání cappuccina trysku vyčistíte párou rovnou stiskem (a přidržením) tlačítka. Jinak se dá nádobka pohodlně umýt, trubička, kterou se nasává mléko jde oddělit a vypláchnout. Určitě je občas dobré vyčistit celou horní část a na to stačí odšroubovat pouze pár šroubků.
Odkapávací tácek - z kávovaru se dá vysunout, rozložit a umýt.
Páka - sítko z páky vyjmete (jde to trochu ztuha) a opláchnete. Občas páku a sítka nechávám vyčistit v "lázni" s přípravkem.
Odvápnění - prozatím jsem kávovar neodvápňovala, sám nahlásí, kdy je to potřeba a v balení byl součástí i prostředek na odvápnění.

Pokud kávovar nepoužívám pár dní, před přípravou kávy ho nechám projet jednou na prázdno.


Vzhled
Kávovar je tak akorát velký. Než mi přišel neuměla jsem si představit, jak velký bude a obávala jsem se, že bude obrovský. Takže mě po rozbalení příjemně překvapil (a to mám malou kuchyň.)
Působí bytelně a díky své váze se nehýbe - což je velká výhoda! Páka je také těžká a bytelná. Nahoře má odkládací prostor na šálky (šálky nenahřívá!) což se v malé kuchyni hodí a hlavně máte hrníček pro každodenní kávu vždy po ruce.
To, že je častěji "uťapkaný" je jasné hlavně těm, co doma mají i jiné nerezové spotřebiče.
Pouze počítejte s tím, že si časem asi pořídíte pořádný tamper (pěchovadlo) protože to v balení je plastové. Poslouží o to se bát nemusíte (ani se nezlomilo) ale kvalitní tamper udělá lepší službu.

Shrnutí
To, jak bude výsledná káva chutnat záleží především na vaší šikovnosti. Po pár kávách zjistíte, jak na to a poté budete mít kávu hotovou za chviličku. Kávovar svou funkci plní velice dobře a když k tomu přidáte dobře umletou a upěchovanou kávu v páce, budete s výsledkem spokojení. Čistit se dá velice snadno, cappuccino udělá "sám" a mléčná pěna je skvělá (používám ji i na kakao.) Nahřátý je velice rychle. Vzhledově působí hezky a bytelně.  Pokud by vás zajímalo jestli bych šla do kávovaru po půl roce užívání znovu, tak odpověď je jednoznačně ano! Cena je skvělá a myslím, že poměr cena/výkon bych nesehnala lepší.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram