Čokoládová bábovka se slaným karamelem


Čokoládová bábovka se slaným karamelem
Čokoláda a slaný karamel to je zaručeně skvělá kombinace!


Těsto na bábovku
200 g zakysaná smetana
3 ks vejce
1 prášek do pečiva
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku mléka
1 hrnek oleje
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2 velké lžíce kakaa
100g nasekané hořké čokolády nebo čokokousky
špetka soli

Slaný karamel
250 g cukr krystal
50 ml vroucí vody
50 g másla
1,5 lžičky soli

Bábovka
1. Žloutky oddělíme od bílku, troubu si předehřejeme na 180°. Formu na bábovku (pokud nemáme silikonovou) vymažeme pečlivě máslem a lehce vysypeme kakaem.
2. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Poté přidáme zbylé ingredience kromě bílků a čokolády. A ušleháme hladké těsto. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta společně s nasekanou čokoládou (nebo čokokousky).
3. Připravené těsto vylijeme do nachystané formy a dáme péct na cca hodinu (upečení zjistíte testem špejlí). Po upečení necháme vychladit a mezitím si přichystáme slaný karamel. Po vychladnutí vyklopíme z formy a lžící políváme slaným karamelem. Můžeme dozdobit nasekanou čokoládou.

Slaný karamel
Na začátek bych chtěla varovat ať neolizujete vařečku a nezkoušíte prstem! Jinak se opravdu hodně spálíte. A také hlavně od karamelu neodcházejte a stále míchejte.
1. Cukr dáme do hrnce nad plamen a stále mícháme. Po pár minutách se začnou tvořit z cukru hrudky, což je správně, takže míchejte dále. Cukr se začne rozpouštět a tvořit karamel. Mícháme dokud nebude mít požadovanou barvu, nejlépe jantarovou a vmícháme do něj sůl. Nesmí mít barvu až moc tmavou, jelikož by byl hořký!
2. Až karamel dosáhl jantarové barvy přilijeme do něho na 2x vroucí vodu. Začne bublat a musíme neustále míchat! Po zamíchání vody stáhneme z plamenu a vmícháme pečlivě máslo.

Čokoládová bábovka se slaným karamelem


3 komentáře:

  1. Ta bábovka vypadá dokonale, musím ji teď o svátcích vyzkoušet a dám vědět. Zdena

    OdpovědětVymazat
  2. Bábovka se povedla, byla vynikající, ale jen mi přišla její chuť místy nahořklá... To bude asi karamelem, nebo ne? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko,
      jsem moc ráda, že jste bábovku vyzkoušela a i přes nahořklou chuť chutnala. Je možné, že ta místy hořká chuť byla způsobená karamelem - u něho stačí chvilička, kdy při přípravě více ztmavne (více než jantarová barva) a tím i zhořkne. :(

      Přeji krásný den,

      Aneta.

      Vymazat

Instagram