Skvělý (nejen) podzimní dezert. Křehké linecké těsto s jablíčky a hruškami, doplněné úžasným slaným karamelem. Perfektní kombinace!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit_MmQKZ9HPnD2gMkwJNkQVyjTxUMtoSsXxqkOTcmPX9iNo3VvxyCkR4Z7bnv2HuAinZ-WDc1Gz-rJtk2BGuB-DcbIG2VGR-iIxoZFVx0bQ6GUI6x_-E8Ps9FG2lOt-LISfqjUKbAFa8M/s320/ingredience.jpg)
cca 9 větších tartaletek
Těsto
260 g hladké mouky
150 g másla
70 g moučkového cukru
1 žloutek
citronová kůra
Náplň
4 větší jablka
2 hrušky
3 lžíce cukru
citronová šťáva
špetka skořice
kousek másla
Slaný karamel
250 g cukr krystal
50 ml vroucí vody
50 g másla
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky soli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHicGRgfMGR05Zut34Srxep6_iGl_ACBgxr1GaPnTtlzVgzVRRoj-AMofLrQZM4yykt-oaKNq6GAitRoY2czwQxNb1zK9Bki_HoeEbV9oWmPclFwUzdlE999wiPR2IbgClhgxvkmGQ5qk/s320/postup.jpg)
1. Předehřejeme si troubu na 180° a formu/formičky si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2. Změklé máslo, cukr a žloutek vyšleháme. Poté přidáme kůru, mouku a zpracujeme těsto, které si dáme odležet do lednice. Mezitím si připravíme slaný karamel a náplň (postup níže).
3. Těsto rozdělíme na 9 dílů a prsty rovnoměrně vtlačíme do formiček. Dno propícháme vidličkou.
4. Do takto připravených formiček plníme náplň a dáme péct na cca 15-20 min. (dokud nebudou zlatavé.)
5. Upečené tartaletky necháme vychladit a poté opatrně vytáhneme z formy. Polijeme karamelem a můžeme dozdobit oříšky.
Náplň
Jablíčka a hrušky očistíme, nakrájíme na kostky a dáme je do hrnce s kouskem rozpuštěného másla. Pocukrujeme, přidáme citronovou kůru, špetku skořice a lehce podusíme.
Slaný karamel
Na začátek bych chtěla varovat ať neolizujete vařečku a nezkoušíte prstem! Jinak se opravdu hodně spálíte. A také hlavně od karamelu neodcházejte a stále míchejte.
1. Cukr dáme do hrnce nad plamen a stále mícháme. Po pár minutách se začnou tvořit z cukru hrudky, což je správně, takže míchejte dále. Cukr se začne rozpouštět a tvořit karamel. Mícháme dokud nebude mít požadovanou barvu, nejlépe jantarovou a vmícháme do něj sůl. Nesmí mít barvu až moc tmavou, jelikož by byl hořký!
2. Až karamel dosáhl jantarové barvy přilijeme do něho na 2x vroucí vodu. Začne bublat a musíme neustále míchat! Po zamíchání vody stáhneme z plamenu a vmícháme pečlivě máslo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX2ydHvC_CX_m192ZN_12jOQWoeIpy_RchrQ1_DLFxNeySX_984b-Iun5aCmBreCiLh3Bu3BH-MdPJylL6zO7C5Eyew_vsmCRy1D6wqY8TI7DcHsenuynkdTPp7pSUaCY6AAe7nsz1uyU/s200/Podpis.jpg)
Žádné komentáře:
Okomentovat