Levandulový sirup - za studena

Levandulový sirup
Ta vůně a hlavně chuť levandulového sirupu je skvělá! V létě do osvěžující limonády a nebo ho klidně přidat do čaje. A koukněte na tu barvu, jak nádherně se levandule vyluhovala.

Tento levandulový sirup je dělaný za studena. Takže veškeré prospěšné účinky levandule jsou zachovány. Čím více levandule použijete, tím bude silnější a lepší. Je udělaný více do kysela, aby vydržel delší dobu a nemusel se rychle spotřebovat. A taky je takhle více osvěžující! Do sirupu jsem také záměrně dala méně cukru, takže je více "tekutější". (Jinak je poměr cukru a vody v sirupech 1:1)

Recept píšu záměrně až po delší době, jelikož jsem chtěla vyzkoušet jeho trvanlivost. Při zakápnutí alkoholem a uchování v lednici zrovna používám poslední flašku sirupu teď, po 3 a půl měsících.

na cca 4-5 l sirupu
stonky levandule (čím více, tím lépe)
3 litry vody
2 kg cukru
3 větší citrony
2 malé balíčky kyseliny citronové

čistá vodka
velká zavařovací sklenice
plátýnko/čistá utěrka
sklenice na naplnění (perfektně čisté a vyvařené - i víčka!)

1. Levanduli opatrně opláchneme, citrony umyjeme a nakrájíme na menší kousky nebo plátky.
2. Opláchnutou levanduli s citrony vložíme do velké zavařovací sklenice, zalijeme trochou vody a rukou několikrát upěchujeme, aby se uvolnili silice. Po upěchování levanduli zase prohrábneme a přilijeme 1 litr vody. Necháme přikryté 24 h vyluhovat. 
3. Po 24 h si nachystáme velký hrnec a přes plátýnko do něho přecedíme a pořádně vymačkáme naši vyluhovanou levanduli i s vodou.
4. Přilijeme 2 litry vody a mírně zahřejeme. Pouze mírně, asi na 40°, aby voda pocitově byla jen vlažná a cukr se nám lépe podařilo rozmíchat.
5. Až je voda mírně zahřátá stáhneme z plamene, přisypeme cukr, kyselinu citronovou a mícháme dokud se nám cukr nerozpustí. 
6. Po rozpuštění cukru plníme do připravených sklenic. Každou naplněnou sklenici zakápneme lžíci vodky a uzavřeme. Skladujeme v lednici nebo chladu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram