Punčové řezy


Moje první punčové řezy a rozhodně ne poslední, protože lepší jsem nejedla! Není to nic tak složitého, jak se vykládá, takže se toho nebojte a upečte si je.
Můžete je upéct klidně i jako dort. 


forma 28x24 cm nebo Ø 26 cm
na 1 korpus (budeme péct dva)
300 g hladké mouky 
150 g cukru 
4 ks vejce 
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu 
100 ml vody 
120 ml oleje 

Punčový sirup
500 ml vody
150 ml rumu
350 g cukru
růžové/červené potravinářské barvivo (já použila gelové)

Citronová cukrová poleva
moučkový cukr
šťáva z citronu
2-3 lžíce vlažné vody

+ marmeláda/džem (doporučuji použít nějakou kyselejší)
+ rum v rozprašovači

PS: Druh cukru neuvádím, protože jsem vyzkoušela v tomhle receptu jak krystal tak i moučkový do korpusu i sirupu. Jde to z obojího, tak záleží, co máte doma.


Korpus
1. Formu (nebo menší, vyšší plech podobných rozměrů) lehce vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°
2. Vejce a cukr vyšleháme do pěny a přidáme zbylé ingredience, které zašleháme. Připravené těsto rovnoměrně rozprostřeme do formy a dáme péct na cca 25 min. (použijte test špejlí) 
Po upečení necháme korpus vychladnout a upečeme druhý - postup je úplně stejný.
3. Oba dva upečené, vychladlé korpusy rozřízneme.

1. Formu si vyložíme alobalem nebo potravinářskou folii, tak aby kraje alobalu, poté přikryly i vrch.
2.  Korpusy máme rozříznuté a vznikly nám 4 stejně velké kusy.
Jeden kus korpusu položíme do formy, postříkáme rumem v rozprašovači a pomažeme marmeládou. Druhý kus korpusu namáčíme v punčovém sirupu (můžete si ho rozříznout na 4 kousky, které potom zpět spojíte ve fomrě) a položíme do formy na pomazaný plát korpusu. Další (třetí) kus korpusu pomažeme marmeládou a namazanou stranou položíme do formy, postříkáme rumem a pomažeme marmeládou z druhé, nenamazané strany. Poslední plát korpusu zase namáčíme v punčovém sirupu a položíme do formy.
3. Zabalíme do alobalu, kterým jsme si vyložili formu. Vrch zatížíme (třeba prkénkem a hrncem s vodou) a dáme přes noc do lednice.
4. Na druhý den na korpus rozetřeme rovnoměrně cukrovou polevu a dáme ztuhnout do lednice. Poté krájíme na obdélníkové řezy a podáváme.

Punčový sirup
Vodu s cukrem jemně povaříme, dokud se cukr nerozpustí a voda je teplá, ale ne horká! Poté vmícháme rum a také potravinářské barvivo.

Citronová cukrová poleva
Prosátý moučkový cukr se šťávou z citronu a podle potřeby trochou vody (přidávejte postupně a opatrně) smícháme a ušleháme hladkou cukrovou polevu, která je tak akorát hustá, aby se dala rozetřít.
Cukru, šťávy a vody přidávejte postupně podle potřeby. Pokud máte polevu moc řídkou, jen vmíchejte cukr.

1 komentář:

  1. Punčák mám moc ráda, ale do jeho pečení bych se asi nepouštěla.

    OdpovědětVymazat

Instagram