Citronový chlebíček s vlašskými oříšky a rozinkami


Že bude dobrý, jsem nějak tak při pečení doufala.. ale, že bude tak chuťově úžasný mě ani nenapadlo. Nemá chybu, je vláčný, voňavý, lehce chutná po citronu.. a ještě politý citronovou polevou. Pokud nemáte rozinky rádi, vynechejte.


Chlebíček
200 g změklého másla
200 g cukr krupice
200 g hladká mouka
3 vejce
půl kelímku 12% smetany
kůra z většího citronu
lžička kypřícího prášku bez fosfátu
špetka soli
25 g rozinek naložených v rumu
hrst nasekaných vlašských ořechů

Citronová poleva
citronová šťáva
vlažná voda
moučkový cukr

1. Máslo, cukr, vejce společně ušleháme a přidáme prosátou mouku, kypřící prášek, špetku soli, nastrouhanou kůru a smícháme. Nakonec vmícháme smetanu, oříšky a rozinky i s rumem. 
2. Do přichystaného srnčího hřbetu (pokud nemáte silikonový, tak lehce vymažte formu máslem a vyložte pečícím papírem) přendáme těsto a dáme péct na 180° cca 20 min, poté jsem teplotu snížila na 160° a pomalu pekla dalších asi 45 min. Upečený chlebíček zjistíte "testem špejlí".
3. Během pečení si připravíme citronovou polevu - množství udělejte od oka. Smíchejte všechny ingredience, míchejte metličkou. Šťávy z citronu dejte tolik, aby šel citron v polevě cítit a byla lehce kyselá. Vodu a cukr přidávejte podle konzistence.
4. Upečený chlebíček necháme lehce zchladit, ještě teplý ho polijeme polovinou polevy, která do něj krásně vsákne. Chlebíček necháme pořádně vychladit, polijeme druhou polovinou polevy a dáme ztuhnout do lednice. Můžeme dozdobit nastrouhanou čokoládou nebo moučkovým cukrem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram