Úle, vosí hnízda | Vánoční nepečené cukroví | Babiččin poklad

Úle, Vosí hnízda

U nás vespod najdete vždy dortovou oplatku, žádný piškot! S úžasným babiččiným krémem, kterým plním i ořechy.


160 g mletých piškotů
160 g cukr moučka
60 g másla
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
1 větší bílek (nebo dva menší - uvidíte podle toho jestli se těsto bude trhat, nebo ne)
trochu mletých ořechů pro chuť

Krém
(tahle dávka je na nazdobení ořechů i úlů - v případě potřeby, udělejte jen z poloviční dávky)
250 g cukr moučka
3 celá vejce
1 vanilkový cukr (nejlépe domácí)
2 kostky másla
1-2 panáky rumu

Na ozdobení
kokos
dortové oplatky (seženete normálně v obchodě za pár korun) nebo piškoty


1. Všechny ingredience společně se změklým máslem vypracujeme v rukách. Pokud se nám těsto od sebe odděluje/trhá tak přidáme o jeden bílek na víc. Dáme odležet do lednice v sáčku nebo potravinářské folii. Mezitím si z dortové oplatky vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka, která použijeme na spodek úlů. (průměr kolečka podle toho jak velkou máte formičku)
2. Z odpočatého těsta tvarujeme stejně velké kuličky, které jednou stranou namočíme do kokosu (a tou namočenou stranou v kokosu) dáme do formičky na úle. Ve formičce vytvarujeme úl, prstem uděláme důlek (záleží jakou máte formičku). Takto vytvořené úly dáme do chladna odpočinout na hodinu. Mezitím si připravíme krém - viz postup níže.
3. Vychladlé úle plníme krémem přes cukrářský pytlík a na spodek úlu nalepíme vykrojenou dortovou oplatku. Můžete použít také piškot - ale s oplatkou jsou úlky drobnější a "nezaplácnete" se hned piškotem.

Krém
připravíme tak, že moučkový cukr, vanilkový a vejce vyšleháme nad vodní lázni do zhoustnutí. (připravíme si větší a menší hrnec - do většího dáme vroucí vodu a menší postavíme na to. Vodu necháme jen opravdu lehounce probublávat. V horním hrnci šleháme krém.) Necháme pozvolna vychladnout a poté zašleháme změklé máslo.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram