Poctivá žemlovka


Nádherně voňavá žemlovka, ve které najdete domácí jablíčka a oříšky, rozinky, skořici, rum, tvaroh.. poctivá, tak jak má být, aby stoupla o kousek výše v očích strávníků, než kdysi ve školní jídelně.


pro cca 3 osoby
6-8 ks rohlíků nebo veka
4 jablka
250 ml mléka
máslo 
třtinový cukr
skořice
rum
rozinky
mleté oříšky

2 bílky
2 lžíce moučkového cukru

Jablíčková náplň
4 větší jablka
2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
hrst nahrubo nasekaných oříšků

Tvarohová náplň
250 g měkkého tvarohu
1 žloutek
3 lžíce moučkového cukru
trocha mléka

Na vymazání
máslo
nastrouhané piškoty

1. Rozinky si naložíme do rumu. Rohlíky nakrájíme na cca 1,5 cm plátky a dáme je do trouby na 100°, 15 min sušit. Mezitím si nachystáme náplně (postup níže.)
2. Do menší misky si dáme rozpustit 1 cm hrubý plátek másla, přidáme k němu 250 ml vlažného mléka a trochu rumu. Vymažeme si střední zapékací mísu máslem a vysypeme namletými piškoty.
3. Usušené plátky rohlíků namáčíme v mléce a klademe do zapékací mísy. Poté na ně přijde vrstva jablečné náplně, kterou posypeme 2 lžícemi třtinového cukru a mletými oříšky. Na ní dáme tvarohovou náplň. Poté to znovu opakujeme a poslední vrstvu tvoří rohlíky, které lehce posypeme skořicí.
4. Rozpustíme si kousek másla a přidáme rum, mašlovačkou nanášíme na poslední vrstvu rohlíků.
5. Pečeme na 180°cca 40 min.
6. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, vmícháme cukr a naneseme na upečenou žemlovku - dáme zapéct do zlatova (dávejte pozor ať moc neztmavne). Poté nakrájíme a podáváme.

Jablíčková náplň
Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Smícháme je v míse s třtinovým cukrem, skořicí, ořechy a přidáme polovinu rozinek, které jsme si naložili do rumu.

Tvarohová náplň
Tvaroh, žloutek a moučkový cukr vyšleháme a přidáme mléko, podle konzistence - tvaroh chceme řidší. Nakonec vmícháme zbylou polovinu naložených rozinek i s rumem!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram