Koprovka | Koprová omáčka, polévka ze zakysané smetany

Skvělá koprovka, ať už chcete omáčku či polévku.

 
pro 2 osoby
menší hrst čerstvého kopru
200 ml vody nebo vývaru
lžíce domácího sádla nebo máslo
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
ocet
třtinový cukr
mléko
1 zakysaná smetana

1. Sádlo nebo máslo si necháme rozpustit a přidáme hladkou mouku, tím se nám vytvoří světlá jíška. Přidáme polovinu nasekaného kopru, vodu a jíšku pořádně rozmícháme, aby byla bez hrudek. Přilijeme mléko, množství záleží podle toho jakou požadujeme hustotu. 
2. Osolíme, opepříme, ochutíme octem a cukrem dle chuti - podle toho jestli máme radši kyselejší nebo sladší. Přidáme zbytek kopru a povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, kterou pečlivě rozmícháme. 

Původně jsem ji vařila jako omáčku, ale na druhý den byla větší chuť na polévku, tak jsem při ohřívání na sporáku rozředila mlékem a byla z ní úžasná polévka s uvařeným vejcem na tvrdo.

2 komentáře:

  1. Hmmm ještě jsem neobědvala, a mám hlad a zrovna dneska dělám něco s koprem :) Ale polévku bych si taky mohla dat :)
    A nechybí tam třeba trochu brambor?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ne, nechybí. :) polévka je servírovaná s vejcem a přidat ještě brambor tak už by to na polévku bylo moc. Ale samozrejmě, když má někdo v polévce brambor rád, nic nebrání si ho tam přidat.
      Krásný den, Aneta :)

      Smazat

Instagram