Vepřová panenka s žampionovou omáčkou a pečenými brambory na kmíně


Myslím, že k vepřové panence je už zbytečné se na tomto blogu vyjadřovat. Protože pomalu a jistě se blížíme k desátému receptu na ni. A pokud ji milujete, stejně jako já, určitě nezapomeňte vyzkoušet i tuto kombinaci. Žampiony klidně nahraďte čerstvě nasbíranými hřiby a bude to perfektní.


vepřová panenka
sůl, pepř
nakládaný zelený pepř
olej

Omáčka
žampiony
1 cibule
200 ml smetany na vaření 12%
sůl, pepř, kari
olej

Pečené brambory
nové brambory
kmín drcený a celý
hrubozrnná sůl
máslo nebo olej

1. Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na plátky, které v misce naložíme do oleje a čerstvě podrceného nakládaného zeleného pepře. Také osolíme, opepříme a necháme pár hodin v lednici odležet, nejlépe přes noc.
2. Nové brambory očistíme kartáčkem, rozkrájíme na čtvrtky a rozložíme na menší vymazaný plech/pekáček. Osolíme a posypeme také kmínem. Dáme péct do předehřáté trouby na 180° dokud nebudou měkké. Během pečení je občas promícháme a přidáme ještě tenké plátky másla.
3. Než osmahneme maso připravíme omáčku. Žampiony očistíme, hlavičku žampionu přeřízneme na půl a nakrájíme na plátky, cibuli nasekáme na jemno. Na troše oleje osmahneme cibulku a přidáme k ní žampiony, které posolíme, posypeme trochou kari, pepře a necháme dusit. Poté přidáme smetanu, kterou lehce vyvaříme, aby byla omáčka hustší a můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
4. Na pořádně rozpálené pánvi, bez oleje, osmahneme zprudka z obou stran naloženou panenku, tak aby se nám nevysušila.
5. Na talíři dozdobíme bylinkami a podáváme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram