Kulaté domácí čokoládové pralinky, domácí bonboniera

Domácí čokoládové pralinky
Jestli kvůli něčemu má cenu trávit v kuchyni hodiny, mít vše upatlané od čokolády (a to včetně sebe) tak to jsou právě čokoládové pralinky, opravdu. 

Vyladíte si je podle své chuti, můžete zkoušet nové varianty, náplně a to jak krásně vypadají Vám udělá radost. A nebo někomu blízkému, kterého jimi obdarujete.


Jeden článek na domácí pralinky a lanýže už zde najdete. Proto se chci tentokrát zabývat těmi kulatými, kvůli nim jsem se vlastně dnes rozhodla, že budu v kuchyni "kouzlit" s čokoládou.

Doporučuji přečíst si o temperování čokolády, abychom se vyvarovali šedému povlaku na pralinkách. Ale pokud Vám i tak zešednou, nevěšte hlavu, snězte je a užijte si tu skvělou chuť.

Použít můžete jak hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu. Ale při výběru si zakládejte na kvalitě (nebavíme se zde o ceně) vždy volte vysokoprocentní čokoládu (hořkou min. 70%). Jestli na něčem u pralinek opravdu záleží, tak je to kvalitní, dobrá čokoláda - odrazí se na chuti pralinek.

Náplň můžete dochutit jak chcete. Alkoholem, vanilkou, chilli atd.


Základ
100 g kvalitní hořké čokolády 
silikonová forma na pralinky nebo forma na led, v případě kulatých plastové plátíčko z Toffifee

Čokoládová ganache (náplň)
50 g kvalitní hořké čokolády
70 ml smetany ke šlehání
vanilkový rum (nebo amaretto či jiný alkohol - lze vynechat)
lžička másla

+ kokos, mandle, oříšky, vanilkový lusk - záleží na vaší chuti a fantazii

1. Připravíme si věci na vodní lázeň - menší nádoba se nesmí dotýkat vody. Do většího hrnce dáme asi 3 cm vody a přivedeme k mírnému varu. Nalámeme si 65 g čokolády, které rozpustíme nad vodní lázní. Nespěchejte a dejte tomu čas, nezapomeňte, že teplota čokolády nesmí přesáhnout 45° proto, když budete přidávat teplotu vody ve vodní lázni přesáhneme teplotu čokolády - tak to nedělejte!
2. Rozpuštěnou čokoládu odstavíme z vodní lázně a po částech vmícháme 35 g nalámané čokolády. Tím se krásně ochladí na teplotu, kterou potřebujeme. Proto zamíchávejme po částech ať čokoládě nezpůsobíme "teplotní" šok.
3. Do připravených forem vlijeme čokoládu, setřeme stěrkou a necháme pár minut odstát. Poté nad mísou překlopíme formu vzhůru nohama a vyteče přebytečná čokoláda - zůstanou jen vytvořené skořápky čokolády. Dáme do lednice perfektně vychladit. Mezitím si připravíme náplň - postup níže.
4. Vychlazené skořápky na pralinky ve formě vytáhneme nasypeme do každé z nich trochu kokosu nebo mandlí. Poté plníme náplň (čokoládovou chanache) do pralinek. Do kulatých až po okraj a do klasických 0,5 cm pod okraj.
5. Zase dáme perfektně vychladit. Vychlazené pralinky klasického tvaru (ne kulaté) vytáhneme a zbytek čokolády, který nám zbyl po tvoření skořápek rozehřejeme (nad vodní lázní, dodržujeme stejný postup jako na začátku) a nalijeme na pralinky, setřeme stěrkou přebytečnou čokoládu a dáme vychladit.
6. Kulaté vychlazené pralinky opatrně vyloupneme z formy. Nahřejeme si čajovou lžičku (já ji nahřívala nad sporákem, můžeme také nad svíčkou) a opatrně s ní objedeme okraj pralinky (tím se lehce čokoláda rozpustí) a přiložíme k ní druhou - spojí se a vytvoří se kulatá pralinka. Vychladíme. Poté vezmeme konec lžičky, který nahřejeme a přejedeme jim kolem pralinky kde byl spoj - ten se uhladí a zmizí. Vychladíme.
7. Hotové vychlazené pralinky zdobíme podle naší fantazie. Pokud na ně chcete dát oříšky, kokos atd. stačí nahřátou lžičkou přejet po kousku pralinky a posypat - krásně se přichytí.

Čokoládová ganache (náplň)
Čokoládu nalámeme na malé kousíčky a v míse ji zalijeme smetanou, kterou jsme přivedli k mírnému varu. Necháme chvíli odstát a poté pořádně promícháme, čokoláda se rozpustí. Teď je pravý čas vmíchat také vanilkový rum (nebo amaretto, semínka z vanilkového lusku, chilli či cokoliv co chceme) a nakonec také lžičku másla.

T I P
Vanilkový rum
Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a vložíme do láhve s rumem. Lusk rum krásně ochutí a provoní. Není potřeba ho vytahovat, nechejte ho tam než rum spotřebujete.

Domácí bonboniera

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram