Makronky / Macarons

Makronky
Druhý pokus a vyšlo to! Seděla jsem u trouby, upřeně na ně zírala a když vyskočila nožička tancovala jsem radostí. Kdo pekl makronky ví jaký je to adrenalin, jestli se vše povede jak má.

Pekla jsem podle stejného receptu jako ty čokoládové a nehodlám ho měnit. Chci z něj vypilovat dokonalé makronky! Dnes Vám, ale nedám recept na krém. Byl totiž chuťově super, ale do druhého dne nasákl do makronek a nebyly křupavé.


Bílky jsem měla staré 3 dny. Odpočívaly v lednici a noc před pečením jsem je vytáhla, aby byly pokojové teploty!



(cca 60 skořápek)
110 g jemné mandlové mouky
150 g cukru moučka
50 g krupicového cukru
90 g bílků 
špetka soli
+ 1 větší lžička kakaa

Skořápky
1. Bílky se doporučují starší. Takže připravit nejlépe den předem. Před tím než s nimi budeme pracovat musí mít pokojovou teplotu, proto je z lednice vytáhněte minimálně 3h předem. Pokud budete péct odpoledne, ideální je vytáhnout je ráno.
2. Mandlovou mouku jsem zvolila tu nejemnější (já kupovala ve zdravé výživě 250g za 199kč), přesto jsem jí ještě zjemnila v mixéru. Poté mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte přes sítko. Obojí jsem prosela zvlášť. Nakonec jsem prosátou směs cukru a mandlové mouky pořádně promíchala, aby se krásně spojila a prosela znovu, tentokrát už společně.
3. K bílkům dejte špetku soli a na nízké otáčky ho začněte šlehat. Až se vytvoří bublinky, začněte po částech přidávat krupicový cukr. Vyšlehejte krásně lesklý, bílý sníh. Přidejte gelové barvivo.
4. Do vyšlehaného sněhu lehce po částech vmíchejte (gumovou stěrkou) směs mandlové mouky. Hmota nesmí být příliš tekutá, proto míchejte jen do té doby, dokud vše nepromícháte a hmota je jako láva. Hmotu dáme do cukrářského sáčku a ustřihneme špičku (nebo použijte hladkou kovovou špičku, bez zdobení).
5. Plechy máme vyložené buď silikonovou formou nebo pečícím papírem, kde máme naznačené stejně velká kolečka. Děláme stejně velká kolečka, o něco menší než máme vyznačené. Pokud jsme měli správně připravenou hmotu, viditelné špičky se nám, než doděláme druhý plech, ztratí. 
6. Plechem několikrát bouchneme o stůl, aby zmizely bublinky. Takhle připravené makronky necháme na plechu zaschnout. (Většina uvádí, že jim zaschly za 30 min, mě po 60 min, proto se nedá čas přesně urči.) Správný moment bude tehdy, když prstem vyzkoušíte, dotknete se jich a nebudou se lepit.
7. Dáme péct na cca 15-20 min. do předem předehřáté trouby na 150° - já poté stáhla troubu na 140° (lepší je péct je na nízkou teplotu, jinak popraskají.) Po upečení je nechejte vychladnout a až poté sundejte z plechu, zdobíme připraveným krémem nebo marmeládou.
<div style="clear: right; float: right; margin-bottom: 1em; margin-left: 1em;">
<img border="0" data-original-height="881" data-original-width="1600" height="110" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX2ydHvC_CX_m192ZN_12jOQWoeIpy_RchrQ1_DLFxNeySX_984b-Iun5aCmBreCiLh3Bu3BH-MdPJylL6zO7C5Eyew_vsmCRy1D6wqY8TI7DcHsenuynkdTPp7pSUaCY6AAe7nsz1uyU/s200/Podpis.jpg" style="text-align: center;" width="200" /></div>

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram