České povidlové a makové buchty

České buchty

Právě je snídám s bílou kávou  a jsou nadýchané, voňavé, vláčné a plné náplně!  


300 g polohrubá mouka
200 g hladká mouka
120 g másla
80 g cukru krupice
250 ml mléka
30 g droždí
2 ks žloutek
špetka soli
citronová kůra


Maková náplň
150 g mletého máku
250 ml mléka
3 lžíce cukru
1 lžíce rumu
mleté piškoty

České buchty
1. Uděláme si kvásek (mléko lehce ohřejeme, nadrobíme do něj droždí, zasypeme trochou cukru a necháme na teplém místě. Necháme vzejít kvásek - až se na hladině objeví bublinky.) Máslo si rozpustíme a necháme lehce prochladnout, aby nebylo úplně horké. 
2. Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme udělaný kvásek, máslo a zpracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu na teplém místě kynout.
3. Pekáčky nebo vysoké plechy vymažeme máslem.
4. Vykynuté těsto ještě v rukách propracujeme na lehce pomoučeném vále. Těsto si rozdělíme na více částí, vyválíme. lžící plníme náplní (povidlovou, makovou, tvarohovou, ořechovou) a tvarujeme buchty, které klademe jednu vedle druhé do vymazaného pekáče. Necháme je cca 30 min kynout.
5. Buchty v pekáči potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby při 180° cca 30 min - dokud nejsou krásně zlaté.
6. Na pekáč s upečenými buchtami si dáme prkénko a otočíme dnem vzhůru. Buchty bez problému vypadnou, oddělíme je lehce jednu od druhé a pocukrujeme.

TIP: Troubu si vždy předehřeji na 50° a vypnu ji. Nechávám v ní poté kynout těsto a vzejít kvásek.

Maková náplň
1. Jemně umletý mák si dáme do kastrůlku spolu s mlékem, cukrem a vaříme cca 20 min. Poté ho necháme vychladnout.
2. Do vychladlého máku vmícháme lžíci rumu a mleté piškoty, množství závisí na tom jak hustou směs chcete mít. 

České buchty

1 komentář:

  1. Dnes jsem upekla buchty podle vašeho receptu a musím říct,že byly perfektní :)Určitě vyzkouším i další recepty :)

    OdpovědětSmazat

Instagram