Čokoládové makronky / macaron


Macaron recept

Jako správná foodblogerka jsem je přece jednou vyzkoušet musela. Přemýšlela jsem nad nimi už pár let zpátky, hledala vhodné recepty, videa a tipy. Ale nikdy jsem se neodvážila, až teď.

Před všemi, kteří na poprvé zvládli makronky krásné, klobouk dolů! Můj první pokus nedopadl dvakrát slavně - mám je sice krásně hladké, ze dvou plechů nepopraskala ani jedna a chuťově jsou úžasné, ale ta nožička prostě nikde! Brzy je budu zkoušet znovu, stále stejný recept. Jen krémy budu střídat a vymýšlet nové. 

Jelikož je nemám ukázkové, tak si netroufám Vám dávat žádné tipy a rady. Napíšu Vám jak jsem postupovala - a jak se postupovat má. Slibuji, ale že pokaždé co je budu zkoušet a snažit se nad nimi vyhrát, se budu na každý krok soustředit, abych se s Vámi poté mohla podělit "jak na to".


Chocolate macrons recipe

(cca 60 skořápek)
110 g jemné mandlové mouky
150 g cukru moučka
50 g krupicového cukru
90 g bílků 
špetka soli
+ 1 větší lžička kakaa

Čokoládová ganache
200 g čokolády
100 ml smetany ke šlehání

Skořápky
1. Bílky se doporučují starší. Takže připravit nejlépe den předem. Před tím než s nimi budeme pracovat musí mít pokojovou teplotu, proto je z lednice vytáhněte minimálně 3h předem. Pokud budete péct odpoledne, ideální je vytáhnout je ráno.
2. Mandlovou mouku jsem zvolila tu nejemnější (já kupovala ve zdravé výživě 250g za 199kč), přesto jsem jí ještě zjemnila v mixéru. Poté mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte přes sítko. Obojí jsem prosela zvlášť. Odebrala jsem jednu větší lžičku mandlové mouky a nahradila jí prosátou lžičkou kakaa. Nakonec jsem prosátou směs cukru, mandlové mouky a kakaa pořádně promíchala, aby se krásně spojila a prosela znovu, tentokrát už společně.
3. K bílkům dejte špetku soli a na nízké otáčky ho začněte šlehat. Až se vytvoří bublinky, začněte po částech přidávat krupicový cukr. Vyšlehejte krásně lesklý, bílý sníh.
4. Do vyšlehaného sněhu lehce po částech vmíchejte (gumovou stěrkou) směs mandlové mouky. Hmota nesmí být příliš tekutá, proto míchejte jen do té doby, dokud vše nepromícháte a hmota je jako láva. Hmotu dáme do cukrářského sáčku a ustřihneme špičku (nebo použijte hladkou kovovou špičku, bez zdobení).
5. Plechy máme vyložené buď silikonovou formou nebo pečícím papírem, kde máme naznačené stejně velká kolečka. Děláme stejně velká kolečka, o něco menší než máme vyznačené. Pokud jsme měli správně připravenou hmotu, viditelné špičky se nám, než doděláme druhý plech, ztratí. 
6. Plechem několikrát bouchneme o stůl, aby zmizely bublinky. Takhle připravené makronky necháme na plechu zaschnout. (Většina uvádí, že jim zaschly za 30 min, mě po 60 min, proto se nedá čas přesně urči.) Správný moment bude tehdy, když prstem vyzkoušíte, dotknete se jich a nebudou se lepit.
7. Dáme péct na cca 15-20 min. do předem předehřáté trouby na 150° - já poté stáhla troubu na 140° (lepší je péct je na nízkou teplotu, jinak popraskají.) Po upečení je nechejte vychladnout a až poté sundejte z plechu, zdobíme připraveným krémem nebo marmeládou.

Čokoládová ganache
Smetanu přivedeme lehce k varu a zalijeme jí čokoládu nalámanou na kousíčky. Necháme chvíli stát a poté pořádně pomícháme, čokoláda se krásně rozpustí. Dáme do lednice vychladit. Před plněním do sáčku jsem jí lehce prošlehala ručním mixérem. (Použít můžete mléčnou, hořkou nebo bílou čokoládu)
Makronky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram