Tento recept na linecké cukroví zde najdete několikrát, pokaždé ale v jiné formě. Třeba jako jablečný koláč, linecký koláč s tvarohem a marmeládou a teď v neposlední řadě jako Vánoční cukroví. Těsto používám opravdu nejraději, je chuťově naprosto skvělé a křehké. Recept je starý desítky let, po prababičce cukrářce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb8Gf1AeCqihwrgG7c5FaKd1kcujZ5RocNQqeeNXGgmEpRhPVSqQ-U8qtzEu7mi6iEZCe1_G6RG_vYt-uKjCZWpEb2rUACb7NMM7XPj_eEfa-yjMpZ3T9AlI14QdD3ZK3XEehg6-a0d_Y/s320/ingredience.jpg)
300g hladká mouka
200g kvalitní máslo
100g cukr moučka
kůra z citronu
1 žloutek
Džem/marmeláda
Do džemu si přidejte rum, pro lepší chuť a konzistenci. Nebojte se přidat klidně 2-3 lžičky.
TIP: Já mám v rumu na pečení v láhvi celou vanilku. Rum má pak pro pečení lepší chuť a vůni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4guIELmbCShN-oImS328xRFBFPsUT6Ut5s0X-0iYzrDbI-pZ8QEVlYa4cYDgj-OuCGRsiSsRTk4KIpz5T_7FyoVGw6YVQVjJrBg9BqaAZ8lE9C_R0kMXpLEmg4APvJKKIchOkcor3L0o/s320/postup.jpg)
1. Ušleháme změklé máslo, cukr a žloutek. Poté přidáme kůru a mouku.
2. Zpracujeme hladké těsto, které dáme do potr. folie a min na 1hodinu odležet do lednice či chladna (klidně celou noc.)
3. Podsypeme si vál a váleček, vyválíme těsto cca 0,5cm tenké. Vykrajujeme libovolné tvary vykrajovátky. Nezapomeňte udělat každému páru jedno kolečko/srdíčko/tvar i uprostřed.
4. Pečeme na 170° do zezlátnutí.
5. Po vychladnutí mažeme džemem či marmeládou a horní kolečka s dírkou posypeme moučkovým cukrem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX2ydHvC_CX_m192ZN_12jOQWoeIpy_RchrQ1_DLFxNeySX_984b-Iun5aCmBreCiLh3Bu3BH-MdPJylL6zO7C5Eyew_vsmCRy1D6wqY8TI7DcHsenuynkdTPp7pSUaCY6AAe7nsz1uyU/s200/Podpis.jpg)
Žádné komentáře:
Okomentovat