Moje premiéra se šafránem. Lepší než jsem čekala, vychutnala jsem si každé sousto!
4-6 plných hrstí rýže Arborio (nebo jiné na rizoto)
4-6 naběraček vývaru
2 šalotky
olivový olej
2dcl bílého vína
pár snítek šafránu (já měla 0,1g)
máslo
nastrouhaný parmezán
sůl, pepř![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4guIELmbCShN-oImS328xRFBFPsUT6Ut5s0X-0iYzrDbI-pZ8QEVlYa4cYDgj-OuCGRsiSsRTk4KIpz5T_7FyoVGw6YVQVjJrBg9BqaAZ8lE9C_R0kMXpLEmg4APvJKKIchOkcor3L0o/s320/postup.jpg)
1. Na pánvi (použijeme hlubší) rozpálíme olivový olej, přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Poté přidáme rýži a orestujeme ji (nezapomeňte míchat, aby se obalila olejem všechna zrníčka.)
2. Až je rýže orestovaná přidáme víno, které necháme odpařit. Osolíme, opepříme, přidáme šafrán a zalijeme horkým vývarem (asi 2-3 naběračky). Pozvolna za častého míchání vaříme než se vývar odpaří, poté přidáme další naběračku a dále vaříme. Takto pokračujeme dokud není rýže al dente a vývar vyvařený.
3. Pánev odstavíme z plotýnky a vmícháme máslo (asi cm široký plátek másla). Přidáme nastrouhaný parmezán, promícháme a podáváme. Na rizoto můžeme přidat ještě nastrouhaný parmezán.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX2ydHvC_CX_m192ZN_12jOQWoeIpy_RchrQ1_DLFxNeySX_984b-Iun5aCmBreCiLh3Bu3BH-MdPJylL6zO7C5Eyew_vsmCRy1D6wqY8TI7DcHsenuynkdTPp7pSUaCY6AAe7nsz1uyU/s200/Podpis.jpg)
Žádné komentáře:
Okomentovat