Máslové sušenky

Máslové sušenky, butter biscuits

Nedočkavá jsem je vytáhla z trouby a ještě do teplé sušenky se zakousla a nastal pocit zklamání, čekala jsem, že budou chutnat jinak. Ale po chvíli jsem měla v sobě už druhou a došlo mi, že to bude můj zamilovaný recept, který budu péct často a všem návštěvám. První dojem sice nebyl nejlepší, ale potom jsem si jejich chuť zamilovala, jsou skvělé - k čaji, kávě nebo sklenici mléka. A hlavně, jejich vůně mi připomíná něco známého, jen nemůžu přijít na to co..


Můžete je udělat buď tenké a vykrajovat různé tvary, budou krásně křupavé, ale přitom vláčné. Nebo dělat malé bochánky, které jsou poté křehké a nadýchané! Záleží jen na Vás, já vyzkoušela obojí a na Vánoce je vykrajovala do hezkých Vánočních tvarů, přes rok budu dělat nadýchané bochánky.

125g másla
110g cukr krupice
1 lžička vanilkového extraktu
1 celé vejce
280g hladké mouky
1 lžička BIO kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce mléka

cukr moučka na ozdobení

1. Máslo necháme změknout, mouku prosejeme. Máslo, cukr a vanilkový extrakt vyšleháme. Poté zašleháme vejce, kypřící prášek, prosátou mouku a mléko. Zpracujeme v hladké těsto.
2. Těsto buď vyválíme na tenčí plát a vykrajujeme různé tvary - třeba tématicky Vánoční nebo děláme v ruce malé bochánky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180° do zezlátnutí. (Pokud jste zvolili tenké těsto a tvary peče se cca 5 min. bochánky 10-15 min.)
3. Vytáhneme z trouby a posypeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme čokoládou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram