Vepřová panenka (naložená v medu, zázvoru a bylinkách), Bešamelová hořčičná omáčka, Karlovarský knedlík


Jednou večer jsem přemýšlela jak připravit vepř. panenku. Připravuji ji docela často a vždy sázím na vyzkoušenou klasiku - se zeleným pepřem. Proto jsem se rozhodla vymyslet její přípravu jinak, chtěla jsem vymyslet něco chuťově zajímavého. Nikdy jsem takové kombinace nezkoušela, ani se neinspirovala žádným receptem, ale přesto to byla trefa do černého! Troufnu si říci, že ta variace chutí k sobě skvěle pasuje a dělá z jídla skvělý požitek.



(2 osoby)
300-400 g Vepřové panenky
hrst bylinek (použila jsem bazalku)
3 lžíce medu
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžička francouzské hořčice (hrubozrnné)
olivový olej 
sůl, pepř

Omáčka
400 ml mléka
40 g másla
hladká mouka
menší cibule
2 ks hřebíček
jeden bobkový list
špetka muškátového oříšku
špetka soli
+ jsem přidala nastrouhaný ementál

4-6 pořádné lžičky pln. hořčice
3 lžičky kremžské hořčice
2 lžičky francouzské hořčice (hrubozrnné)
pepř

Karlovarský knedlík
6 ks rohlíků
3 vejce
250 ml mléka
20 g másla
hrst bylinek (použila jsem libeček a trochu bazalky)
50-80 g hrubé mouky


Maso
1. Panenku očistíme, uděláme z ní dva stejně velké kusy, které necháme vcelku, posolíme a opepříme je. V misce si smícháme olej, med, nasekané bylinky, lžičku hořčice a čerstvě nastrouhaný zázvor. Na alobal dáme část marinády na kterou položíme kusy panenky a potřeme je zbytkem marinády, zabalíme do alobalu. Necháme odpočívat v lednici nejlépe přes noc (min. 2-3h)
2. Panenku před smažením vytáhneme a nechám odležet při pokojové teplotě. Pánev si pořádně rozpálíme, panenku očistíme od marinády (med by se nám mohl připalovat) a propečeme jak ji máte rádi. Poté jí rozpůlíme.

Omáčka
1. Připravíme si bešamel. Mléko, bobkový list, špetku muškátového oříšku, špetku soli a oloupanou, rozpůlenou cibuli, do které zapíchneme hřebíček dáme do hrnce. Vše společně přivedeme těsně k bodu varu, stáhneme plamen a vaříme 5 min. Poté přecedíme a necháme vychladnout. 
2. Uděláme jíšku. Rozpustíme máslo, které zasypeme moukou a lehce opražíme, aby se nám ztratila chuť mouky. Přiléváme připravené vychladlé mléko a mícháme. Mícháme tak dlouho dokud se nám jíška nerozpustí. Poté vaříme tak dlouho dokud nám omáčka nezhoustne jak potřebujeme.
3. Bešamelovou omáčku máme připravenou a přidáme k ní hořčice, pepř, podle chuti sůl a trochu nastrouhaného ementálu (či jiného sýru). Dochutíme dle naší chuti.

* Kdyby se Vám jíška v mléce pořádně nerozpustila a měli jste hrudky, neztrácejte hlavu a jednoduše omáčku přeceďte přes sítko.
* Pokud Vám omáčka než jí budete podávat, zhoustne až moc, nařeďte jí trochu mléka.

Karlovarský knedlík
1. Rohlíky si nakrájíme na kostičky, rozprostřeme na plech a dáme sušit do trouby při 50° asi půl hodiny. Rozpustíme si máslo, přidáme ho k mléku. Oddělíme si žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme nasekané bylinky.
2. Připravené rohlíky si dáme do mísy a zalijeme máslem smíchaným s mlékem, necháme chvíli nasáknout. Přidáme žloutky s bylinkami a zamícháme. Přisypáváme mouku (od oka) a propracujeme. 
3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (se špetkou soli) a přidáme ke směsi v míse. Jemně propracujeme, pokud se nám to bude zdát moc řídké, přidáme mouku.
4. Z připravené směsi uděláme dva knedlíky. Polovinu směsi si dáme na potravinářskou folii a zabalíme. Balením si vytvoříme šišku knedlíku jakou chceme. Poté dáme ještě do jedné folie a kraje zauzlíme. To stejné uděláme s druhou půlkou směsi. Připravené šišky knedlíků na několika místech propíchneme a vaříme cca 25 min v osolené vroucí vodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram