Linecký jablečný koláč s lískovými oříšky


Skořice, jablka, oříšky a linecký korpus.. to skvělá kombinace, která přináší chuť podzimu.

I N G R E D I E N C E
300g hladká mouka
200g máslo (nejlepší je opravdu máslo, ne tuk, hera atd.)
100g cukr moučka
kůra z citronu (nebo citronovy olejíček)
1 žloutek

1kg jablek
skořice
třtinový cukr
2 panáky rumu

hrst nasekaných lískových oříšků
+ rozinky naložené v rumu

P O S T U P
1. Ušleháme změklé máslo, cukr a žloutek. Poté přidáme kůru a mouku.
2. Zpracujeme hladké těsto, které dáme do potravinářské folie a min na 1 hodinu odležet do lednice či chladna.
3. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousíčky. Dáme je do hrnce, k nim cukr podle chuti, skořici a okapané rozinky. Vše dusíme bez přidání vody. Až budou úplně měkká odstavíme z plamene, přidáme rum a promícháme.
4. Odpočinuté těsto ještě jednou přepracujeme a prsty rozprostřeme do koláčové formy, uděláme cca 2-3 cm okraje. Do těsta, které máme připravené ve formě uděláme vidličkou několik vpichů. 
5. Korpus dáme péct na 10 min. při 170°. Poté korpus vytáhneme, rozprostřeme přichystaná jablka a dáme péct na dalších cca 15 - 20 min. 
6. Nakonec posypeme oříšky a necháme vychladnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram