Domácí pralinky, čokoládové lanýže, domácí bonboniera


Musím říct, že jsou naprosto perfektní, opravdu. Za tu práci ten konečný výsledek stojí.A ty lanýže obalované v kakau, to musíte ochutnat! Ale pozor, jsou silně návykové.


Fantazii se meze nekladou, takže můžete pralinky udělat s příchutí co Vás napadne. Ale základem je opravdu kvalitní čokoláda. Za mě rozhodně hořká (min.70%), ale můžete zvolit mléčnou, bílou. Na pralinkách a lanýžích nešetřete, to je raději nedělejte vůbec. Čím lepší ingredience, tím lépe budou chutnat. (Nebavím se zde o ceně, ale o složení!)


Dělala jsem menší množství, recept je na cca 12ks pralinek a cca 20-25ks lanýžů.  Pro větší množství stačí jen pár jednoduchých počtů.


Pralinky (základ)
150g kvalitní hořké čokolády
+ silikonová forma nebo forma na led

Ganache (náplň)
50g kvalitní hořké čokolády
50ml smetany ke šlehání (30-40%)
lžička másla (másla!)
+ chilli, amaretto, nasekané plátky mandlí

Lanýže
100g kvalitní hořké čokolády
70ml smetany ke šlehání (30-40%)
tenký plátek másla (másla!)
+ opravdu kvalitní kakao nebo nasekané plátky mandlí

Pralinky
V první řadě doporučuji přečíst o temperování čokolády, google Vám pomůže. Teď už víte o co jde, tak se vrhneme na to.
1. Do trochu většího hrnce dáme cca 3cm vody a přivedeme k mírnému varu. Mezitím si nalámeme čokoládu na malé kouskym začneme se 100g.  Nad hrnec umístíme misku se cca 65g čokolády a pozvolna mícháme a rozpouštíme čokoládu. (Chce to trpělivost, rozhodně nepřidávejte plamen, jak jste se dočetli - čokoláda nesmí přesáhnout teplotu 45°!) 
2. Až je čokoláda rozpuštěná sundáme misku z plamene a po malých částech přimícháváme zbylých 35g čokolády. Tím se čokoláda ochlazuje.
3. Do silikonové formy nalijeme čokoládu, stěrkou setřeme přebytečné množství a poklepeme formou o stůl.  Pár minut (dle teploty v místnosti) necháme odpočinout. Až se čokoláda drží při mírném naklonění na stranách formičky, je ten správný čas formu otočit nad misku, poklepat a nechat vytéct přebytčené množství. Tím jsme si utvořili "skořápky" které dáme vychladit do lednice.
- teď si vytvoříme Ganache, viz. popis níže.
4. Vytvořené náplně plníme asi 0,5cm pod okraj formiček (ve kterých máme vytvořené čokoládové skořápky) a dáme zase do lednice ztuhnout. 
5. Zbytek čokolády (která nám zbyla po vylití z formiček) zase rozpustíme stejným způsobem a ochlazujeme 50ti gramy nasekané čokolády. (Stejný postup jako jsme už dělali.) Vytáhneme formu z lednice a čokoládu nalijeme na formu, zbytek zase setřeme stěrkou. A opět dáme vychladit, po vychladnutí vyloupáváme pralinky a je hotovo! (případně můžete dozdobit)

Ganache
1. Čokoládu si nalámeme na malé kousíčky do mísy. Smetanu přivedeme k mírnému varu a nalijeme jí do mísy na čokoládu. Minutku necháme odstát a poté do hladka rozmícháme se lžičkou másla. 
2. Teď už je ochucení na Vás. Já náplň rozdělila na půl do dvou mističek. Do první jsem přidala nasekané mandlové plátky a dvě větší lžičky amaretta. Do druhé misky jsem přidala špičku čajové lžičky chilli. 
3. Připravené, ochucené náplně necháme chvíli při pokojové teplotě (aby nám nerozpustila skořápky na pralinky) a plníme. (viz. postup "Pralinky - 4")

Lanýže
1. Čokoládu si nalámeme na malé kousíčky do mísy. Smetanu přivedeme k mírnému varu a nalijeme ji do mísy na čokoládu. Necháme 2min bez míchání. Poté přidáme plátek másla a mícháme do té doby, dokud nebude čokoláda krásně rozpuštěna a hladká. Poté přidáme dvě lžíce amaretta, zamícháme a dáma ztuhnout do lednice. (Kvalitní hořká čokoláda tuhne rychle, mléčná a bíla pomaleji, takže nechte klidně přes noc.) 
2. Po vychladnutí lžičkou nabíráme ztuhlou čokoládu a v ruce lehce vytvarujeme do kuličky, nemusí být pravidelná. Na kuchyňskou papírovou utěrku si nasypeme kakao, na které dáme vytvarovanou kuličku - chytneme ubrousek za všechny 4 strany k sobě a zatřepeme - tradá, a je celá obalená v kakau. Už klademe jen do papírových košíčků a je hotovo.

TIP: 
- Cokoliv děláte s čokoládou, nesmí se do ní dostat voda. 
- Cokoliv v tomto receptu děláte s čokoládou ochutnávejte vždy jen čistou, umytou lžičkou!!! (aby Vám déle vydržely a nezkazily se - no i když se po nich stejně jen zapráší.)

1 komentář:

  1. Vyzkoušela jsem čokoládové lanýže a je to lahůdka ♥ Potřebovala jsem narychlo vyrobit dárek a napadla mě tahle dobrota. Dělala jsem ze 70% čokolády a obalovala v mandlích, pak jsem zkoušela půl na půl z 55% čokolády a karamelové milky, což mi bohužel neztuhlo, ale nevadí, budu dále experimentovat. Díky za recept :)

    http://www.monacoint.com/eshop/produkt/47717-35

    OdpovědětVymazat

Instagram