Donuts


Všichni známe a máme rádi americké koblihy, přece jako Homer! Zkoušela jsem je už několikrát, pokaždé jiný recept a u tohoto už zůstanu. 

Recept jsem tvořila ze dvou receptů a ingrediencím jsem upravila poměr. Myslím, že jsou opravdu dobré, babička spořádala hned čtyři na posezení! 








600g hladká mouka
30g droždí
půl hrnku cukr krystal
třičtvrtě hrnku mléka
lžička soli
2 vejce
čtvrt hrnku oleje
lžíce rumu (já v něm mám naložený vanilkový lusk)

Poleva
150g cukr moučka
20g máslo
2-4 lžíce mléka
vanilkové aroma
barvivo (já používám gelové)







1. Uděláme kvásek. (Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, necháme na teplém místě až se utvoří bublinky.)
2. Kvásek, mléko, vejce, cukr, olej, sůl, rum a půlku mouky dejte do mísy a zpracujte dohromady.  Poté přidejte zbytek mouky a pořádně zpracujte v hladké těsto. Troubu si předehřejte na 50° a vypněte ji. Zpracované těsto přikryjte a dejte kynout do teplé trouby na hodinu.
3. Po vykynutí na pomoučeném vále vyválíme 2 cm hrubé těsto a vykrajujeme. (Když nemáte kulaté vykrajovátka stačí hrnek a štamprle.) Vykrájené donuty dejte na pomoučený plech, přikryjte a nechte kynout v teplé troubě asi 15min. Vykrájené vnitřky donutu můžete také usmažit a obalit ve skořicovém cukru.
4. Polevu připravíme tak, že rozpustíme máslo, poté přidáme cukr, promícháme a vypneme plamen. Přidáme barvivo, aroma a postupně mléko, dokud nebudeme mít požadovanou konzistenci. (Ani moc husté ani moc řídké.)
5. Dáme si rozpálit 5-10cm vrstvu oleje, ve kterém budeme smažit. Donuty si vytáhneme a odkryjeme.
6. Když je olej rozpálený smažíme. Až donuty lehce vychladnou namáčíme je v polevě (2x), čokoládě a zdobíme podle sebe.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram