Bylinkové brambory, plněná vepřová panenka, švestková omáčka




Ta sladká chuť společně s masem nemá chybu.





(na dvě porce)
4ks větších brambor
2x 10-15cm vepřové panenky
bylinky dle chuti
cca 6 plátku angl. slaniny
menší hrst vlašských ořechů
sušené švestky
4 lžíce povidel
cca 100ml červeného vína
máslo
trochu metaxy (druh a množství alkoholu podle vás)
sůl, pepř







1. Nejdříve si přichystáme brambory. Oloupeme, omyjeme a uděláme do nich co nejtenčí řezy (nesmíte je přeříznou, ale cca 1-2cm ve spod musí zůstat celé). Nakrájíme si dva plátky slaniny na malé kousky a to samé uděláme s bylinkami. Kousek másla si také nakrájíme na menší kousky. Bylinky, slaninu a máslo dáme do mezírek v bramborech (snažíme se vyplnit všechny a co nejhlouběji, pozor, ať se brambor nerozpadne!) posolíme je a dáme péct na 180° než budou měkké.

TIP: Během pečení si na brambory párkrát dejte plátek másla.

2. Maso si povrchově očistíme od blan, opláchneme a menším nožem uděláme uvnitř panenky kapsu. Maso nasolíme, opepříme a necháme chvíli odležet v lednici.
3.Připravíme si plnění do panenky. Cca 2 sušené švestky nakrájíme na malé kousky, ořechy nasekáme a přidáme vše do misky se lžÍcí povidel, trochou metaxy a lžičkou másla. Vše promícháme (můžete nechat na pár sec. rozpustit v mikrovlnce). Směsí plníme kapsy v mase.
4. Naplněnou panenku obalíme vše slanině. Nejdříve ze strany kde je vidět náplň, tak aby jí překrývala slanina a nevytekla nám. Poté jí dalším plátkem dobalíme.
5. Rozpálíme pánev s kouskem másla a prudce opečeme maso ze všech stran. Poté ho vložíme do zapékací mísy a pečeme na 180° dokud nebude měkké, ale ani vysušené. Cca 15-20min. (zkuste do masa píchnout, poznáte jak je měkké.)

6. Poslední krok před servírováním je příprava švestkové omáčky. Nakrájíme si pár švestek na malé kousky. Na pánvičku, kde jsme opékaly maso přidáme zbylé povidla, podlijeme vínem, přidáme švestky, osolíme, opepříme. Víno necháme trochu vyvařit, podle toho jakou chceme konzistenci omáčky.
7. Servírujeme. Maso nakrájíme na hrubší plátky, a servírujeme společně s omáčkou a bylinkovými brambory.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram