Bezlepkový cibulový chléb se sladkou bramborou


Krásně vláčný chléb, který je jemně sladký se skvělou chutí cibule. Stačí jen namazat máslem a vychutnat si ho.
 

600 g mouky Adveni modrá
300 g oloupané sladké brambory (batáty)
150 g oloupané červené cibule
trocha oleje pod cibuli
300 ml vody
70 g ghí nebo másla (pokud použijete ghí je chléb bezlaktózový)
2 střední vejce
20 g soli
6 g kmínu
1 lžička cukru 
11 g sušeného droždí (sáček a půl)

+ mouka na podsypání


250° horkovzduch prvních 10 min, poté vyvětrat a péct na 200° horkovzduch cca 30 - 45 min + na spodu trouby mějte starý plech/pekáček do kterého nalijete studenou vodu 

1. Oloupané sladké brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do měkka. Po uvaření je rozmačkáme a necháme vychladit. Oloupanou cibuli nakrájíme na střední kostičky a na troše oleje ji restujeme dokud není krásně zlatá až mírně hnědá.
2. Odměříme si 50 ml vlažné vody do které nasypeme droždí a lžičku cuku, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím než vzejde kvásek si dáme rozpustit máslo/ghí, které necháme vychladit.
3. Do mísy dáme rozmačkané studené sladké brambory, orestovanou cibuli, mouku, vejce, sůl, kmín, rozpuštěné máslo, 250 ml vody a kvásek. Všechny ingredience důkladně zpracujeme a hněteme v robotu alespoň 5 minut. Poté, co je těsto důkladně propracované ho lehce pomoučíme a dáme kynout na 30-45 minut (záleží na jak teplém místě bude). Těsto musí zvětšit svůj objem skoro jednou tolik a při jemném stlačení prstu musí hezky pružit - v tu chvíli je správně nakynuté.
4. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál. Těsto se bude lepit, takže bude potřeba podsypávat a zpracovávat rukama - můžete podle tohoto videa zde. Zpracované těsto, které jde zatočit do bochánku, který se nerozjíždí, ho přendáme do pomoučené ošatky. Dáme kynout na 15-20 minut. 
5. Vykynutý chleba přendáme na plech, teď je čas kdy ho můžeme ozdobně naříznout a nebo ho pouze nařízneme rovným řezem nahoře podél jedné strany (tak předejdeme tomu, že nám chleba v troubě praskne). Do předehřátě trouby vylijeme na dno do plechu hrnek studené vody, strčíme plech s chlebem a zavřeme. Pracujeme co nejrychleji, abychom si nevyvětrali teplo a páru, která nám vznikla. Pečeme 10 min při 250° a poté troubu vyvětráme a stáhneme teplotu na 200°. Pečeme dále 30-45 min - délka pečení záleží na Vaší troubě. Upečený chleba poznáme podle toho, že při zaklepání na spodek chleba hezky duní a kůrka je pevná. Dáme ho vychladit na mřížku a krájíme až vychladlý.

Doporučení: Pokud chléb nejste schopni zkonzumovat do pár dnů, tak doporučuji, po tom co vychladne, ho nakrájet na plátky, uložit do pevnějšího sáčku (používám Ikea) a dát zamrazit. Poté si vždy jen vytáhneme potřebný počet plátků a necháme buď 30 min pozvolna rozmrazit (je jako čerstvý) a nebo opečete v topinkovači. Je fakt perfektní!


* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :) 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram