Borůvkový koláč s pudingem

Borůvkový koláč s pudingem
Křehké linecké těsto, které se rozplývá na jazyku doplněné vanilkovým pudingem a borůvkami.



Těsto
300 g hladké mouky
200 g másla  
100 g cukr moučka
1 žloutek
citronová nebo pomerančová kůra (nebo olejíček)

Puding
600 ml mléka
2 ks BIO Amylon vanilkový puding
6 lžic domácího vanilkového cukru

Na ozdobu
borůvky
moučkový cukr


1. Máslo necháme změknout a poté ho do mísy nakrájíme na menší kousky. Přidáme žloutek, cukr, mouku a citronovou kůru. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na půl hodiny odležet do lednice.
2. Nachystáme si koláčovou formu, kterou lehce vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (ten se nám díky máslu k formě přichytí a ani nehne). Odpočaté těsto z lednice propracujeme v rukách a rukama rovnoměrně rozprostřeme do koláčové formy - až do okrajů. Poté těsto propícháme vidličkou a dáme péct do trouby na 170° dokud není zlatavé.
3. Mezitím si uvaříme klasicky puding - 500 ml mléka dáme do kastrůlku a přivedeme k varu, ve zbylém mléku rozmícháme 2 balíčky pudingu a cukr. Až začne mléko v kastrůlku probublávat přidáme rozmíchanou směs a vaříme do zhoustnutí až se zase tvoří bublinky.
4. Na upečený korpus v koláčové formě vylijeme uvařený puding, necháme pár minut odstát a poté posypeme borůvkami. (Borůvky záměrně nesypu na horký puding, aby mi nepustily šťávu a celý puding by se zbarvil do fialova.)
5. Koláč dáme vychladit a ztuhnout do lednice.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram