Kachní konfit, karamelizované bílé zelí, bramborová placička



Je to snad to nejlepší jídlo, co jsem kdy jedla. Maso je neskutečně šťavnaté a měkké ( NEmastné!! a bez nějaké pachuti kachny, takže by mohlo chutnat i nejedlíkům). K tomu kombinace karamelizovaného zelí na víně a skvěle se hodící bramboráčky. Nepopsatelně skvělé.







Kachní konfit
2 kachní stehna
1l sádla
hrubozrnná sůl
pepř
drcený kmín
římský kmín
1 červená cibule
4 stroužky česneku
libeček (používám domácí zamražený)

Karamelizované bílé zelí
1/2 kg bílé zelí
cukr
150ml bílé/růžové víno
sůl, pepř
libeček
voda

Karamelizovaná cibulka
1 větší červená cibule
olej
2 lžíce cukru
2 lžičky balzamikový ocet

Bramborové placičky
5 středních brambor
sůl, pepř, majoránka
hladká mouka
3 stroužky česneku
1/2 červené cibule
1 vejce




Kachní konfit
1. Kachní stehna očistíme, ale necháme na nich kůži. Osolíme pořádně hrubozrnnou solí a opepříme, necháme odležet min. 1 hodinu v lednici (lepší je přes noc). Oloupeme cibuli a 4 stroužky česneku. Cibuli nakrájíme na menší části.
2. Uleželé stehna očistíme od soli a vložíme do pekáče, přidáme k nim nakrájenou cibuli a stroužky česneku. Stehna posypeme drceným kmínem a trochu římského kmínu dáme do pekáče okolo stehen. Sádlo si rozehřejeme v hrnci na plotně, nesmí vřít a mít více než 90°. Zapneme troubu na 120°. Kachnu si posypeme nakrájeným libečkem. Rozehřátým sádlem polijeme stehna v pekáči až jsou ponořené. Přikryjeme víčkem a dáme do trouby.
3. Po cca 20min. stáhneme troubu na 90°. Konfitujeme min. 3-4hod. (Až jsou stehna měkká, vytáhneme z trouby, přendáme na pekáč vymaštěný trochou výpeku a dopečeme na 180° cca 15 min, nejlépe grilujeme. Aby kůže byla krásně křupavá. Během grilování poléváme sádlem, ve kterým jsme konfitovali)


Karamelizované bílé zelí
1. Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Dáme ho do hrnce a podlijeme na dno vařící vodou. Necháme zelí dusit.
2. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku. (viz. recept níže)
2. Do jiného hrnce (či hluboké pánve) nasypeme cukr (asi 3 lžíce) a necháme lehce zkaramelizovat, poté přilijeme víno (pokud se vám už z karamelu na pár místech stal tuhý karamel, vařečkou odloupněte od pánve a ve víně se rozpustí.)
3. Zelí si zcedíme a přidáme do vína, společně dusíme.
4. Až je zelí měkké a víno vyvařené osolíme, opepříme a přidáme karam. cibuli, a nadrobno nasekaný libeček.

Karamelizovaná cibulka
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky.
2. Do malého kastrůlku si dáme olej a cibuli.
3. Až cibule zesklovatí zasypeme jí cukrem a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme balzamikový ocet a společně vaříme dokud se vůně octu nevypaří.

Bramborové placičky
1. Brambory nastrouháme, cibuli nasekáme, česnek prolisujeme. Přidáme ostatní ingredience (mouky podle konzistence) a můžeme smažit. Já smažím na lívanečníků, ale můžete smažit malé placičky i na pánvi.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram