Extra čokoládový koláč, dort

 Kakaové linecké těsto s pomerančovou kůrou, Bio čokoládový puding vařený s hořkou čokoládou, čokoládová ganache a opražené mandle.❤️ Tohle si každý, kdo miluje čokoládu musí upéct! Čokoládové nepřeslazené nebe.. byl tak úžasný, že bych ho snědla klidně celý sama. Brzy ho zase upeču.



Linecké kakaové těsto
300 g hladké mouky
200 g másla  
100 g cukr moučka
1 žloutek
20 g kvalitního kakaa
pomerančová kůra (nebo olejíček)

Náplň
1 BIO Amylon čokoládový puding
500 ml mléka
3 lžíce cukru
50 g hořké čokolády

Čokoládová ganache
200 g kvalitní hořké čokolády
1 a půl kelímku 33% smetany
20g másla
2 lžíce amaretta

opražené plátky mandlí


1. Máslo necháme změknout a poté ho do mísy nakrájíme na menší kousky. Přidáme žloutek, cukr, mouku, kakao a pomerančovou kůru. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na půl hodiny odležet do lednice.
2. Nachystáme si koláčovou formu, kterou lehce vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (ten se nám díky máslu k formě přichytí a ani nehne). Odpočaté těsto z lednice propracujeme v rukách a rukama rovnoměrně rozprostřeme do koláčové formy - až do okrajů. Poté těsto propícháme vidličkou a dáme péct do trouby na 170° dokud není zlatavé.
3. Mezitím si uvaříme klasicky puding - 400 ml mléka dáme do kastrůlku a přivedeme k varu, ve zbylém mléku rozmícháme balíček pudingu a cukr. Až začne mléko v kastrůlku probublávat přidáme rozmíchanou směs, nalámanou čokoládu a vaříme do zhoustnutí až se zase tvoří bublinky.
4. Na upečený korpus v koláčové formě vylijeme uvařený puding a dáme ztuhnout.
5. Připravíme si čokoládovou ganache - bude tekutější, ale krásně ztuhne. Z uvedeného množství zbude menší hrníček ganache na dozdobení na talíři. - Do mísy nalámeme čokoládu na malé kousky. Smetanu přivedeme lehce k varu a vylijeme jí na čokoládu v míse, přidáme máslo. Chvíli necháme a poté promícháme. Do rozpuštěné čokolády přidáme amaretto (lze vynechat nebo nahradit).
6. Vychlazený koláč s pudingem, naběračkou, rovnoměrně polijeme ganache a dáme na 15 min. do lednice. Poté ho vytáhneme a polijeme druhou vrstvou ganache. Dozdobíme opraženými mandlemi a dáme ztuhnout přes noc do lednice.

2 komentáře:

  1. Pamatujete si prosím, jak moc velkou jste měla koláčovou formu? Děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasická koláčová forma o průměru 26cm. Není vůbec za co!

      Přeji krásný den. :)

      Vymazat

Instagram